Geotermikus fűtés Füzesabonyban

Évi 15 százalékos megtakarítást várnak az új fűtési rendszertől.

A talaj hőjével tervezik fűteni a közintézményeket Füzesabonyban. Ősztől egyelőre három intézményben, az óvodában, az egészségügyi központban és a polgármesteri hivatalban használnak geotermikus energiát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A beruházás során összesen 45 darab 100 méteres kutat fúrnak – ismertette Gulyás László polgármester. Elmondta: a 10 centiméter átmérőjű kutak nem zavarják a környezetet, a leeresztett műanyag csövekben kering majd a speciális folyadék. A település alatt 100 méter mélyen 16-18 fokos a hőmérséklet, ezt hevítik fel 80 fokra, mire a hő a radiátorokba jut – magyarázta.

A település intézményeiben 20-30 éves a fűtési rendszer, egy új kazán beszerzése pedig akár a 10 milliós nagyságrendet is elérheti, ezért döntöttek a legenergiatakarékosabb és leginkább környezetkímélő megoldás mellett – tette hozzá Gulyás László, megjegyezve, az összes közintézmény esetében 300 millió forintba kerülne a beruházás, amely ugyanakkor évi 15 százalékos megtakarítást is jelentene.

Az óvodában nagyon várják már új fűtést, hiszen Maruzs Miklósné óvodavezető szavai szerint míg korábban előfordult, hogy reggel hűvös, délelőtt pedig meleg volt a csoportszobákban, mostantól automatikusan vezérelt, egyenletes hőmérsékletet tudnak majd biztosítani.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.