4 fokkal lehet melegebb a század végére

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 4 fokkal nőhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig. A Földliga tizenkét tudósa a megújuló energiaforrásokra való, minél gyorsabb áttérést sürgeti. Ha erre nem kerül sor, az ökológiai katasztrófával, szélsőséges időjárással, és a hőhullámokban elpusztuló termés miatt globális éhezéssel járna.

Az elmúlt két évtizedben csaknem 14 ezer, a témáról szóló, szakértők által véleményezett tudományos cikk született. Ezek közül csak 24 tagadja a klímaváltozást vagy azt, hogy az éghajlat melegedését emberi tevékenység okozná. A közleményben James Powell amerikai geológus elemző munkájára hivatkoztak. A kutatócsoport felhívása ahhoz az alkalomhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember végén teszi közzé az ötödik klímajelentés első részét.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.