Ingyen áram néhány év után: háztartási napelem az IKEA-tól

Egy olcsó autó áráért kapható háztartási napelemek árusítását kezdi meg az IKEA bútoráruházlánc kezdetben Nagy-Britanniában, majd később más országokban is. Nem zseblámpatöltő játékszerről van szó, hanem törpe erőműről.

A svéd IKEA megtette az első lépést azon az úton, amelyen az alternatív energia bizonyos eszközeit bárki számára elérhető, kiskereskedelmi forgalomban kapható árucikké teszi – jelentette az AP. A nagy-britanniai Southamptonban lévő IKEA-áruházban elkezdték értékesíteni a kínai Hanergy cég napelemrendszerét – a szigetország többi részén a következő hónapokban indul a termék forgalmazása, írja a napi.hu.

A napelem nem ceruzaelem méretű akkumulátorok feltöltésére szolgál. Kapacitása 3,36 kilowatt, ára 5700 font (9200) dollár, ami megfelel egy igen olcsó kisautó árának a szigetországban. Ez az összeg egy átlagos brit háztartás esetén hét év alatt térülhet meg, ha a napelemrendszer segítségével többé-kevébé leválik a közüzemi áramszolgáltatásról. Ezt követően a felhasználó lényegében ingyen juthat elektromos energiához. Feltétele mindennek, hogy legalább részben önálló legyen a napelemvásárló otthona.

Lépésről lépésre

Az értékesítés része – benne van az árban -, hogy tanácsadással segítenek az új elektromos rendszer megtervezésében, kiépítésében, karbantartásában és az energiatermelés figyelemmel kísérésében. Az elmúlt években olyan nagyot zuhant a napelemek értéke, hogy ma már kifejezetten kedvező áron hozzáférhetők – jelentette ki Steve Howard, az IKEA illetékes vezetője. Itt az ideje, hogy eljuttassuk ezt a terméket az átlagfelhasználókhoz – tette hozzá.

A svéd áruházlánc azt tervezi, hogy lépéről lépésre vezeti be a napelemeket a kontinens piacaira. Nagy-Britanniát az alternatív energia felhasználását segítő támogatások, illetve közepes áramköltségei miatt választották európai hídfőállásul. A brit szabályok lehetővé teszik, hogy az állam megelőlegezze a napelem-telepítések költségét, amit a felhasználó részletekben törleszthet. Emellett ahol a technológia megengedi, ott azokon a napokon, amikor feleslegük van, a privát berendezések áramtermelését betáplálhatják a hálózatba.

Ajánlott tartalom

Napelem: az energiatárolás egyszerű formáját hozza el egy új fejlesztés

Egy otthoni akkumulátoros rendszer segítségével sokkal rugalmasabbá válik az áram felhasználása.

Nincs hozzászólás

  1. Magyar cégtől, munkadíjjal, pontosan ennyiért vásároltam napelemes rendszert, telepítéssel, szaktanácsadással, előzetes konzultációkkal. Támogatás nélkül 🙁

    Gondolom az Ikea csináld magad rendszerében nincs benne a munkadíj. A tetőre valakinek fel kell mennie, és egy hétköznapi vásárlótól ez nem várható el.