Új, és rohamosan bővülő piaci szegmensre leltek Japánban a motorkerékpár- és akkumulátor gyártó vállalatok: a villanymotoros kerékpárokéra.

Rohamosan nő az elektromos kerékpárok népszerűsége Japánban

Új, és rohamosan bővülő piaci szegmensre leltek Japánban a motorkerékpár- és akkumulátor gyártó vállalatok: a villanymotoros kerékpárokéra.

Az villanymotoros kerékpárok motorkerékpár akkumulátort és kisméretű villanymotort alkalmaznak rásegítő energiaforrásként a pedálhajtás megkönnyítésére. A villanymotor által kifejtett erő folyamatosan igazodik a kerékpár sebességéhez és a pedál nyomatékához.

A rásegítő motornak köszönhetően gyerekjáték emelkedőn felpedálozni, illetve nehéz teherrel megpakolva álló helyzetből lendületbe hozni a kerékpárt. Az elektromos kerékpár ezért szinte egyik napról a másikra óriási népszerűségre tett szert az idősebbek és a háztartásbeli anyák körében. A japán elektromos kerékpárok rásegítő villanymotorja 24 km/óránál nagyobb sebességnél lekapcsol, ezért az érvényes közlekedési szabályok értelmében kerékpárnak és nem motoros járműnek minősülnek, szemben a kínai gyártmányú elektromos kerékpárokkal, amelyek emiatt rendszámkötelesek.

Az akkumulátor technológiában elért eredményeknek köszönhetően a Yamaha Motors elektromos kerékpárjainak hatótávolsága 39 kilométer, ami 67 kilométerre is bővíthető a rásegítő motor beavatkozásainak mérséklésével. Az akkumulátorok feltöltési ideje 10 óráról 2 órára csökkent és egy feltöltés költsége úgy 10 dollárcentre tehető. Az új akkumulátorok egyetlen hátránya, hogy nagyjából kétévente cserére szorulnak mintegy 250 dolláros költséggel.

A Yamaha Motors PAS 80 ezer jenbe kerül, azaz mintegy 160 ezer forintba. “Vásárlóink nagy része a kerékpár alkalmazási- és hatókörének bővüléséről számol be” – mutatott rá a Yamaha Motors képviselője. “Már olyan utakra is elmennek kerékpárral, amelyeknek korábban csak autóval vagy taxival vágtak neki.”

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.