Románia a következő évtizedtől több energiát termelhet, mint amennyit elhasznál

Románia 2019 második felétől kezdődően a második olyan európai uniós tagállammá válhat Dánia után, amely képes több energiát termelni, mint amennyit elhasznál – jelentette ki Razvan Nicolescu román energiaügyi tárca nélküli miniszter pénteken. A megtermelt villamosenergia mintegy 40 százalékát már most is zöldenergia teszi ki.

A szakminiszter egy szakmai fórumon kifejtette: Románia továbbra is kőolaj-behozatalra szorul majd, de a villamosenergia és földgáz exportja a következő évtizedtől már nagyobb lehet, mint a kőolajimport, ha a hazai energiafogyasztás mértéke nem változik.

Nicolescu azt mondta: 2019-ben megkezdődhet a Fekete-tenger alatt talált földgáz kitermelése, ami szintén a román elosztó rendszerbe kerül, miután múlt héten a román gázhálózatot működtető Transgaz vállalat megállapodást kötött erről a koncessziós joggal rendelkező osztrák OMV-vel és amerikai Exxonnal.

Az OMV romániai leányvállalata, a Petrom és az ExxonMobil 2008-ban írt alá együttműködési szerződést 9900 négyzetkilométernyi tengerfenék feltérképezésére. A két cég 2012-ben közölte: jelentős gázmezőt fedezett fel a Fekete-tenger alatt, amely egyes becslések szerint 100 milliárd köbméterre tehető.

A miniszter arra is kitért, hogy a jövőben Bukarest óvatosabb lesz a (főleg szélerőművekből származó) megújuló energia támogatásában, mert “a túl gyors fejlődés” miatt kétségessé vált, hogy a szállítási hálózat képes lesz-e átvenni a megtermelt energiát.

Tavaly csaknem megkétszereződött Romániában a megújuló energiából előállított villamosenergia-kapacitás, amely több mint 2 ezer megawattal nőtt – közölte februárban a román országos energiaár-szabályozó hatóság. A villamosenergia területén Románia vállalta, hogy 2015-ig a termelés egyharmada megújuló energiaforrásból fog származni, de ezt már most túlteljesíti, hiszen – a nagy vízierőműveket is beleszámolva – a megtermelt villamosenergia mintegy 40 százalékát a zöldenergia teszi ki.

Tavaly júliustól a román kormány csökkentette a megújuló energia szubvencióját azáltal, hogy négy évvel elhalasztotta a szél-, nap- és vízenergia előállítását ösztönző úgynevezett zöld tanúsítványok egy részének kifizetését.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.

Nincs hozzászólás

  1. Partunk es kormanyunk (fideSS) pedig atomeromuvet akar epiteni haromszoros aron…hadd szojon!:D