Napenergiával készülnek a raklapok

Évi 44 800 kilowatt környezetbarát áram Hajdúböszörményben. Új napelemrendszert telepített a hajdúböszörményi Láfa Plusz Kft., amellyel az exportképes raklapgyártás energiaköltségeit igyekeznek csökkenteni. A 32 millió forintos beruházás 60 százalékát az Európai Unió finanszírozta.

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében 176 darab, egyenként 245 wattos polikristályos napelemrendszert telepített a hajdúböszörményi Láfa Plusz Láda és Faipari Termékgyártó Kft., amelynek segítségével évi 44 800 kilowatt villamosenergiát takaríthatnak meg. A 292 négyzetméter összterületű napelempark segítségével előállított energia a társaság éves fogyasztását 12 százalékkal mérsékli, ami évi 1,382 millió forint megtakarítást jelent a cégnek úgy, hogy közben a környezeti terhelést, és Magyarország széndioxid kibocsátását is csökkenti.

A hajdúböszörményi Láfa Plusz Kft. 1993 óta foglalkozik minőségi, exportképes rakodólapok gyártásával. A vállalkozás évi villamosenergia-fogyasztása – a technológiából adódóan – átlagosan 300 ezer kWh, ami több mint 15 millió forintot emészt fel.

A projekt célja – a 300 millió forint éves forgalmat lebonyolító társaság hatékonyabb működtetésén túl – a szűkebb környezet tudatformálása, azaz a megújuló energiaforrások használatának népszerűsítése volt.

A beruházás 32 millió forintos költségéből 60 százalékot, több mint 19 millió forintot az Európai Unió finanszírozott.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.