Kétmilliárd forintos beruházásból biomassza- és hulladékkezelő rendszert adtak át

Kétmilliárd forint összköltségvetésű projekt keretében épült biomassza- és hulladékkezelő rendszert adtak át a Geosol Kft. Mátrai Erőmű Ipari Parkban működő üzemében – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

A beruházás 2012 júliusában indult és fele részben saját tőkéből, fele részben európai uniós támogatással valósult meg. Segítségével a 100 százalékban magyar tulajdonú, alternatív tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalat 20 új munkahelyet is teremtett a jelenlegi 50 mellett.

A pénteken átadott új rendszerhez a kommunális eredetű hulladék hasznosításához szükséges eszközöket szereztek be és bővítették a kapcsolódó infrastruktúrát, továbbá innovációs technológiai fejlesztést is megvalósítottak – olvasható a közleményben.

Az anyagában újra nem hasznosítható, de magas energia tartalmú hulladékok erőművi együttégetésre alkalmassá tételével jelentősen növelhető a fosszilis energiahordozókat helyettesítő alternatív tüzelőanyagok termelése, amelynek köszönhetően csökken a szén-dioxid kibocsátás – idézi a közlemény Puzder Tamást, a Geosol Kft. ügyvezetőjét.

A beruházás eredményeképp az üzemben évi 200 000 tonna alternatív tüzelőanyag és kommunális hulladék, valamint 50 000 tonna szennyvíziszap kezelésére képes technológia valósult meg.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.