Egyre nő Kína legnagyobb sósvizű tava

Százhuszonnégy négyzetkilométernyi területtel 4373 négyzetkilométerre bővült az elmúlt négy évben Kína legnagyobb sósvizű tava, az északnyugat-kínai Csinghaj-tó – derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből.

A jelenség mögött a térségben hullott bőséges csapadék, a homokot megkötő füvesítések, a szélfogó új erdősítések húzódnak meg – jegyezte meg a Csinghaj tartományi földrajzi információs központ helyettes vezetője a Hszinhua hírügynökségnek.

A méretét rendszeresen változtató tó vize 2005 óta folyamatosan gyarapszik, s legutóbb – műholdas felméréssel – az idén május vége és június eleje között határozták meg a méretét. A beszámolóból azonban kiderült, az 1974-ben mért 4477,53 négyzetkilométeres rekord meghaladásához csaknem még egyszer annyival kell növekednie, mint az utóbbi négy évben.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.