A megújulóenergia-parkról kötött megállapodást támogatóival a Gyermekmentő Szolgálat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) együttműködési szerződést írt alá támogatóival az Élhető Jövő Park megújulóenergia- és oktatási programról csütörtökön Budapesten.

Kövér László, az Országgyűlés, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke a rendezvényen elmondta: az Élhető Jövő Park olyan komplexum, amelyben a megújulóenergia-forrásokat gyűjtötték egybe a megállapodást aláíró vállalatok és intézmények közreműködésével, emellett oktatási központként is működik. Kövér László Magyarországon egyedülálló modellnek nevezte az Élhető Jövő Parkot.

Felidézte az NGYSZ 1989-es alakulását, amikor Edvi Péter, a szervezet alapító elnöke Erdélyben, a csegődi árvaházban járt és látta az ottani embertelen körülményeket. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja azóta is a fizikailag, értelmileg sérült, az árva és szociálisan hátrányos helyzetű gyermeket segítése – hangsúlyozta.

A szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában működő Élhető Jövő Park célja a megújulóenergia-park műszaki és tudományos célú hasznosítása, valamint a Lovasterápiás Központ energiafelhasználásának drasztikus csökkentése.

Ennek megvalósítására az NGYSZ hosszú távú együttműködést írt alá a projekt támogatóival, az Elmű-Émász társaságcsoporttal, a HP Magyarországgal és a Mercedes-Benz Hungária Kft.-vel, valamint az oktatási programban részt vevő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és az Óbudai Egyetemmel.

Az áramszolgáltató és az NGYSZ közös projektjének célja, hogy kutatási célokra is alkalmas, megújulóenergia-forrásokat hasznosító erőműparkot és oktatóközpontot hozzon létre, hozzájárulva ezzel a fenntartható energiaellátás elterjedéséhez. A 300 millió forint felhasználásával kialakított Élhető Jövő Parkot 2013-ban adták át.

A programba bekapcsolódott két egyetem fontosnak tartja, hogy hallgatóik megismerkedjenek a fenntarthatóság és az energiatermelés kérdéseivel, találkozzanak működő berendezésekkel és rendszerekkel, ezen célkitűzéseknek megfelelően vesznek részt az együttműködésben és használják fel a megújulóenergia-park nyújtotta lehetőségeket.

A létesítmény – amely elsősorban a helyi szinten rendelkezésre álló megújulóenergia-források hasznosításához járul hozzá – lehetővé teszi a témával kapcsolatos új ismeretek megszerzését, új technológiák kidolgozását és bevezetését. A telepített berendezések emellett csökkenthetik a “hálózatos” energiafüggőséget és elősegíthetik a részleges villamosenergia-önellátást.

A parkban látogatóközpontot alakítottak ki, ahol az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg többek között a megújuló energiák, az energiahatékonyság, az energiatároló berendezések és az elektromos mobilitás témakörében.

Ajánlott tartalom

10 millióra pályázhat, aki napelemet telepítene épületére

Keddtől elérhető uniós forrásból 100 millió forintig terjedő kamatmentes beruházási hitel a KKV Technológia Plusz Hitelprogramban, elsősorban magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül.