Energiaklub: Magyarország energiaigénye az atomerőmű bővítése nélkül is ellátható

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ magyarországi alternatív energiamodellje szerint a magyar villamosenergia-rendszer az új atomerőművi blokkok nélkül is képes 2030-ban ellátni az akkor felmerülő igényeket.

Ámon Ada, az intézet igazgatója az Energiaklub keddi budapesti konferenciáján azt mondta, hogy az új paksi blokkok építéséről elmaradt a szakmai és társadalmi vita, nem ismertek a döntést megalapozó tanulmányok, illetve a lehetséges egyéb alternatívák. Az Energiaklub szerint van olyan alternatíva, amely szerint nem kell egy újabb megaberuházást megvalósítani – tette hozzá.

Az igazgató a tanulmány ismertetésekor hangsúlyozta, hogy a hagyományos energiahordozókra és nagy erőművekre alapozó centralizált rendszerrel szemben a decentralizált energiamodell rugalmasabb, főként a helyi, megújuló energiaforrásokra próbál építeni, és csak ezután a többi erőforrásra. Hozzátette azt is, hogy a decentralizált modell egyebek mellett a foglalkoztatottságot is segíti, mert nem egy helyen jönnek létre munkahelyek, hanem az ország számos pontján.

Az Energiaklub saját modelljének kidolgozásához a dán fejlesztésű EnergyPLAN energiatervező szoftvert használta. Számításaik szerint a magyarországi villamosenergia-igények 2030-ig elmaradnak majd a kormányzati előrejelzésektől, a hiányzó kapacitások pótlására így több idő marad, nincs sürgető körülmény a paksi projekt megindítására.

Az Energiaklub tanulmányában az új atomerőművi blokkok építése helyett a megújuló energiaforrások nagyarányú felhasználására, az energiafogyasztás racionalizálására, energiahatékonysági fejlesztésekre és egy rugalmas, decentralizált energiarendszer kiépítésére tesz javaslatot.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.