Negyven százalék felett a kínai főváros erdős területeinek aránya

A statisztikák szerint a kínai főváros erdővel, fákkal borított területeinek aránya mára meghaladja a 40 százalékot, bár a Pekingieket ez egyre kevésbé vigasztalja, hiszen évekkel ezelőtt azzal a jelszóval hirdettek faültetési kampányokat, hogy az része a szmog elleni harcnak.

Mivel a pekingiek ma Kína legszennyezettebb levegőjű térségében élnek, a szakemberek is kénytelenek voltak belátni, hogy az erdősítés ugyan enyhíti az északi sivatagok felől érkező homokviharok következményeit, de a szmogellenes küzdelemnek csak korlátozottan hatékony fegyvere.

Mindazonáltal elismert tény, hogy Peking láthatóan egyre zöldebb, a 2008. évi nyári olimpiai játékokra meghirdetett célok valóra váltásával sokat javult a városkép, jelentősen nőtt a zöld terület. Az 1981-ben meghirdetett fásítási program kezdetétől a fővárosban 197 millió fát ültettek, és ezek 88 százaléka életben maradt.

A zöld növényzettel borított területek aránya 2014 végén 47,4 százalék volt. Ez egy főre jutóan csaknem 16 négyzetmétert jelent – tájékoztatták a Hszinhua hírügynökséget a kínai Faültetés Napjának csütörtöki eseményei előtt az illetékesek. Azt is elmondták, hogy az elmúlt 34 évben több mint 86 millióan voltak részesei az önkéntes ültetési akcióknak.

Az idei évre a főváros vezetése már kijelölt 25 helyszínt, amelyek összterülete körülbelül 1467 hektár. Az ültetésekhez 865 ezer facsemete áll rendelkezésre.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.