Százezer tonna biomasszát szállít a Vértesi Erdő Zrt. Tatabánya távfűtéséhez

Százezer tonnát meghaladó mennyiségű faapríték évenkénti szállításáról írt alá 2032-ig érvényes szerződést a Vértesi Erdő Zrt. és a megyeszékhely távfűtését biztosító Tatabánya Erőmű Kft. kedden Tatabányán, a szerződés induló értéke eléri az 1,5 milliárd forintot.

Az állami erdőkben keletkező, másra nem alkalmas faanyag hasznosítására a regionális fűtőművek jó lehetőséget biztosítanak. Magyarországon egyedülálló a tatabányai kezdeményezés, ahol 23 ezer háztartás fűtésére és melegvizének előállítására használnak megújuló energiát – mondta a szerződés aláírása előtt Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte: a fűtőerőmű biomasszára való átállításával megőrizhető a rezsicsökkentés, alacsonyan tartható a távhő ára. A szeptemberi fűtésindulásra üzemkész fejlesztéssel a faapríték tüzelőanyag részaránya 86 százalék lesz, a gázfelhasználás 14 százalékra csökken. Az átalakítás előtt az erőművet gázzal fűtötték, s évente 60 millió köbméter gázt használtak fel.

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a tüzelőanyagot az erdészet szárligeti, csákvári és pusztavámi telephelyeiről szállítják, saját termelésből és kereskedelmi beszerzésekből. Az erdőgazdaság 20 tagú biomassza-integrációt hozott létre és logisztikai központot létesített a biztonságos ellátás érdekében. A Vértesi Erdő Zrt. évente összesen 400 ezer tonna biomasszát forgalmaz, a faapríték előállításához csak másra nem használható, gyenge minőségű faanyagot és vágástéri hulladékot dolgoznak fel. A tatabányai szerződéssel a társaság 420 embernek biztosít munkalehetőséget – emelte ki a vezérigazgató.

Kamarás Zoltán, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetője ismertette, zajlik az erőmű két kazánjának biomassza tüzelésre való átalakítása, valamint a hozzájuk tartozó behordó rendszer kiépítése. A fejlesztés költsége közel hét milliárd forint, amelyhez az erőmű 1,5 milliárd forint uniós és magyar költségvetésből származó támogatást kapott. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik. A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1,1 millió Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak, amely a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja a város 23 ezer lakásába és a hálózatra csatlakozott intézményekbe.

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, az ELMIB Energetikai Zrt. társaság 49 százalékát birtokolja.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.