Csehország tavaly több áramot termelt, mint amennyit felhasznált

Csehország tavaly 20 százalékkal több áramot termelt, mint amennyit felhasznált – közölte az állami szabályozó hivatal (ERÚ). A megtermelt áram tíz százalékát megújuló forrásokból állították elő.

Éves szinten a tavalyi termelés mérsékelten csökkent, aminek oka a szénalapú erőművek termelésének korlátozása. Ugyanakkor továbbra is érvényes, hogy az áram legnagyobb részét a szénalapú erőművekben termelik. Az állami szabályozó hivatal közlése szerint tavaly 86 milliárd kilowattóra villanyáramot termeltek Csehországban, ami 16,3 milliárd kilowattórával több, mint amennyi az éves fogyasztás volt. Az áramtöbbletet Csehország a szomszédos országokba szállította.

A szénalapú erőművekben állították elő az áram 41,6 százalékát, atomerőművekben – Temelín és Dukovany – 35,2 százalékát, míg a felújítható források 11,2 százalékot adtak. 2008 óta a megújuló energiaforrások áramtermelése megduplázódott, a szénalapú erőműveké pedig 15 százalékkal visszaesett. Az atomerőművek termelése pedig ebben az időszakban 14 százalékkal emelkedett.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.