Kiépült Miskolc és környéke hulladékgazdálkodási rendszere

Európa egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere épült ki Miskolcon és a város környékén további 36 településen az elmúlt két évben, a zömmel uniós forrásból megvalósult projekt 3,8 milliárd forintba került – közölték a program zárásaként megtartott rendezvényen csütörtökön a miskolci városházán.

Pfliegler Péter, a város alpolgármestere azt mondta: a borsodi megyeszékhely eddig is sokat tett azért, hogy környezetbarát, élhetőbb városként emlegessék, ezt több beruházás bizonyítja. Ebbe a sorba illeszkedik a térség környezeti terhelését tovább csökkentő hulladékgazdálkodási projekt, amely alapoz a 37 település mintegy 250 ezer lakójának környezettudatos életmód iránti igényére is.

A projekt célja az egységes miskolci regionális hulladékgazdálkodási rendszer infrastruktúrájának fejlesztése volt, a programot a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére létrejött Miskolc Térségi Konzorcium valósította meg, a konzorcium gesztora a miskolci önkormányzat volt.

A rendezvényen elhangzott: a hulladékgazdálkodást korszerűsítő fejlesztés eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költsége mellé kormánydöntés alapján 2013-ban további 1,2 milliárd forint, majd 2015-ben 367 millió forint többlettámogatás járult, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó önerő 100 millió forint alá csökkent, így a program 98 százalékos támogatást élvezett.

Az összességében 3,85 milliárd forintból kiépült a szelektív hulladékgyűjtési rendszer teljes háttere.

Hejőpapiban egy 55 ezer tonna éves kapacitású mechanikai hulladék-előkezelő épült, itt a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékból az értékesíthető haszonanyagokat válogatják ki újrahasznosításra, és energetikailag hasznosítható úgynevezett RDF-terméket (Refuse Derived Fuel) is előállítanak.

Miskolcon fejlesztették a szelektívhulladék-válogatót, vásároltak ötezer komposztálóedényt és 44 ezer sárga gyűjtőedényt, úgynevezett újrahasználati központot telepítettek három hulladékudvarba, üzembe állítottak nyolc, szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas járművet, miként rakodógépeket, dózert, targoncát is.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.