Egy-egy magasabb éttermi számla láttán szokás azon humorizálni, hogy inkább maradunk mosogatni. Az amerikai énekes, Jon Bon Jovi éttermében éppen erre van lehetőség.
A már hároméves Soul Kitchen célja, hogy a finom és egészséges ételek elfogyasztása mellett közösséget is teremtsen: beszélgetésre bírja a vendégeket, akik akár igazi közösséggé válhatnak. Az étlapon nincsenek árak, az ételekért adománnyal lehet fizetni, mindenkinek belátása – pénztárcája – szerint. A minimális összeg 10 dollár, ami viszont szükség esetén kiváltható egy óra önkéntes munkával. Az önkéntesek között nemcsak rászorulók vannak, hanem olyanok is, akik így is szeretnék támogatni embertársaik étkeztetését. 2014-ben már több mint 11 500 menüt szolgáltak fel, a rászorulók és a segítő önkéntesek aránya pedig elérte az 50–50 százalékot.
Itthon túl kevés az önkéntes
Segíteni sokféleképpen lehet. Egyik leghatékonyabb módja az önkéntesség. Az önkéntes munka előnyeit hosszan lehetne sorolni: fejleszti az egyén szociális készségét és kompetenciáit, sokoldalú tapasztalatot nyújt, segíti a társadalmi szolidaritást, és megismerteti az önkéntessel a rászorulók problémáit.
Bár a karitatív tevékenység számos előnnyel jár mind az önkéntes, mind pedig a társadalom számára, Magyarország sajnos ebben a tekintetben nem éri el a 34%-os európai átlagot. A KSH utolsó, önkéntességről végzett kutatásából (2011) az derül ki, hogy hazánkban mindössze a felnőtt lakosság 28 százaléka végez önkéntes munkát.
forrás: piacesprofit.hu