A Skanska által épített Népliget Center irodaház elnyerte az Európai Bizottság Green Building programjának partneri címét, amelyhez úgy lehet hozzájutni, hogy a nemzeti előírásoknál 25 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt az épület - hangzott el a Skanska által szervezett sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Európai zöld irodaház lett a Népliget center

A Skanska által épített Népliget Center irodaház elnyerte az Európai Bizottság Green Building programjának partneri címét, amelyhez úgy lehet hozzájutni, hogy a nemzeti előírásoknál 25 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt az épület – hangzott el a Skanska által szervezett sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A magyar előírások szerint egy irodaépületet négyzetméterenként és évente legfeljebb 132 kWh-val kell működtetni. A Népliget center 96 kWh-val működik. Ezt épületgépészeti megoldásokkal és alternatív energia használatával érték el.

Dióssy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a rendezvényen elmondta, hogy az uniós követelményeknek megfelelően Magyarországnak is évente egy százalékkal kell csökkentenie a felhasznált energia mennyiségét. Ehhez jó referencia a szóban forgó irodaház.

A Népliget Centerben az elszívott használt levegőt egy hőcserélőn vezetik keresztül, amelyben felmelegszik a beszívott hideg levegő. Így a használt levegőben lévő hőenergia 55 százaléka kerül újrahasznosításra. Nyáron pedig a Quantum hűtőgépekkel 25 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. Az épületet úgy alakították ki, hogy valamennyi munkahely kapjon természetes fényt, mindezt úgy érték el, hogy a határoló falaknak csak 37 százaléka üveg. Így a világítás mellett a fűtés és a hűtés is olcsóbb, mivel az épület kevésbé hűl, illetve melegszik fel.

Végül az épület tetejére szerelt napkollektorok – éves átlagban – a meleg víz 55 százalékát állítják elő. Bár nem csökkenti közvetlenül az épület energia felhasználását, de annak “zöld” jellegét növeli az a tény, hogy metróval, villamossal és busszal is megközelíthető, illetve az ott dolgozók kerékpárt bérelhetnek.

A Skanska csatlakozott a Követ Egyesülethez, amely – mint Bodroghelyi Csaba ügyvezető elmondta – a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot tűzte ki céljául. A meghirdetett Zöldiroda programjához eddig 35 cég csatlakozott, áprilisban lesz az eredményhirdetés, amikor kiderül, hogy melyik épület a “legzöldebb”.
A svéd Skanska ingatlanfejlesztőként és kivitelezőként 60 ezer alkalmazottal 12 ezer projekten tevékenykedik jelenleg Európában, valamint Észak- és Dél Amerikában – mondta Andreas Lindelöf, a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója. A cég alapelve, hogy Skandináviában és Közép-Európában is minden középülete GreenBuilding legyen.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.