Német lap: Brüsszel ösztönözné az atomenergia használatát

Az Európai Bizottság szerint ösztönözni kell a nukleáris energia használatát az uniós tagállamokban – jelentette kedden a Spiegel Online német hírportál a brüsszeli bizottság egy nem nyilvános tervezetére hivatkozva.

Az EU új atomenergia-stratégiájának alapjait felvázoló javaslat alapján a bizottság úgy véli, meg kell őrizni a közösség technológiai dominanciáját a nukleáris szektorban, és ezért a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük az új típusú reaktorok kifejlesztésében és építésében.

Brüsszel javasolja a finanszírozási feltételek javítását, az elképzelés szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) szervezésében az Európai Stratégiai Beruházási Alapjából (EFSI) és az EU tudományos kutatásokat támogató programjaiból kellene pénzt biztosítani a fejlesztésekhez. A bizottság szerint a többi között az úgynevezett mini atomerőművek fejlesztését kell előmozdítani, és az első ilyen erőműnek legkésőbb 2030-ban meg kell kezdenie a termelést.

A Spiegel Online szerint a bizottsági tervezet szerdán kerül az energiaunió kiépítésével foglalkozó uniós biztosok elé, és később majd az Európai Parlament is tárgyalja.

Szakértők szerint Brüsszel az orosz földgáztól való függés csökkentését és a klímavédelmi célok teljesítését igyekszik elősegíteni a nukleáris energia használatának ösztönzésével.

Német hírportálok beszámolói alapján a bizottság egyik szóvivője azt mondta, hogy az uniós atomenergia-stratégiára tett javaslatot még nem véglegesítették. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik a döntés az atomenergia használatáról, és a bizottság más energiaforrások, például a szél- és a napenergia használatának ösztönzésén is dolgozik.

A német kormány illetékes miniszterei felháborodva reagáltak a brüsszeli tervekre, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter abszurdnak, Barbara Hendricks környezet- és természetvédelmi, építésügyi és reaktorbiztonsági miniszter pedig őrült és felelőtlen ötletnek nevezte a nukleáris energia használatának ösztönzését.

Németországban 2011-ben a fukusimai atomkatasztrófa után elindították az úgynevezett energiapolitikai fordulatot, ami az atomerőművek leállítását és felszámolását, és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelenti. A tervek szerint az utolsó atomerőművet 2022-ben állítják le.

A Spiegel Online összesítése szerint 14 uniós tagország használ atomenergiát, ezekben 131 atomerőmű működik. Újabb atomerőműveket ugyancsak 14 uniós tagállamban terveznek.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.