Kiszámolták a globális felmelegedés árát amerikai kutatók

Ha a szén-dioxid-kibocsátást nem sikerül csökkenteni, akkor a globális hőmérséklet minden egyes egy Fahrenheit (0,55 Celsisu-fok) növekedésével az amerikai gazdaság a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékát veszítené el, és minden további egy Fahrenheit növekedés többe kerülne az előzőnél – derítették ki amerikai kutatók.

A Kaliforniai, a Rutgers és Chicagói Egyetem kutatói a nemzetgazdasági adatok 29 ezer számítógépes szimulációja alapján számszerűsítették a globális felmelegedés árát az Egyesült Államok számára. Az úttörő kutatás, amely segíthet lezárni a vitát arról, hogy a klímaváltozás segíti, vagy károsítja az amerikai gazdaságot, az első olyan tanulmány, amely a világ tudósai által kifejlesztett 116 klíma-előrejelzést és a legmagasabb szintű számítógépes statisztikai elemzést használta fel. A közgazdászok, klímakutatók vizsgálták az okozott károkat és az előnyöket is, például, hogy miként hat a magasabb hőmérséklet, a csapadék megváltozása, a tengerszint-emelkedés és az erősödő hurrikánok a mezőgazdaságra, a bűnözésre, az egészségre, a energiaszükségletekre, a munkaerőre és a part menti közösségekre – olvasható a Rutgers Egyetem által az eurekalert.org tudományos hírportálon közzétett közleményben.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás nem lassul le, akkor egy 3-5 Celsius-fokos globális felmelegedés – a 19. századhoz képest – a nagy gazdasági világválság okozta gazdasági károkhoz mérhetőek, ám ezek a károk nem fognak később eltűnni, és a szegényebb térségekben jóval nagyobbak lesznek. “A szén-dioxid-kibocsátás rejtett költségei már nem rejtettek, azokat már világosan látjuk a kapott adatokból” – mondta Amir Jina, a Chicagói Egyetem kutatója. A gépkocsik és erőművek szénkibocsátása átformálja az amerikai gazdaságot. Itt a Közép-Nyugaton, hasonló mezőgazdasági károkat tapasztalhatunk, mint az 1930-as évek válsága során – hangoztatta. Ha nem teszünk jelentős erőfeszítéseket a kibocsátás csökkentésére, a Mexikói-öböl térségét hatalmas károk érik. A közösségek számára hatalmas kockázatot jelent a tengerszint emelkedése, amelyet fokozni fognak a valószínűleg egyre erősebbé váló hurrikánok – tette hozzá Robert Kopp, a Rutgers Egyetemről. A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy az szélsőséges hőség növelni fogja a bűncselekmények számát, lelassítja a munkásokat, az egekbe szökteti a légkondicionálás költségeit és emberéleteket is veszélyeztet.  Az amerikai GDP 18,558 billió dollárt tett ki tavaly.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.