6 nap és sötétbe borul a Föld egy órára

Tavaly óriási eredményekkel söpört végig a Föld Órája a világon: Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak a döntéshozók.

A világ legnagyobb önkéntes civil akciója mindenkinek lehetőséget ad a kapcsolódásra és a valódi tettekre. A WWF Magyarország idén izgalmas kihívást indított, amelyek teljesítésével Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy csökkentsd a természeti értékeinkre nehezedő nyomást.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12000 épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára – többek között a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, a Tokiói torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A közösségi oldalakon is tarolt a Föld Órája: három hónap leforgása alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált a mozgalom.

Az emberek 2017-ben is világszerte kiálltak az éghajlatváltozás ellen és a Föld megóvása mellett: az Egyesült Államokban olyan világsztárok hallatták hangjukat a Föld Óráján, mint a Maroon 5 zenekar vagy Jared Leto, Algériában minisztériumok fogtak össze, hogy együttes erővel hirdessék a fenntartható energiahasználatot. Fehéroroszország fővárosában, Minszkben hatalmas koncerttel ünnepelték a kezdeményezést, a csatlakozók pedig öko-képeslapokat küldhettek barátaiknak és családtagjaiknak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és a cselekvés fontosságára. Iránban egy héten át tartó erdőtelepítéssel adóztak a Földnek, Bhután pedig egy klímatudományi központot nyitott a Föld Óráján, ezzel is elősegítve a környezeti nevelést a fiatalok körében. Ausztrália Etiópiának adományozott napelemeket, hogy kisközösségek kerozinlámpáit leválthassák. A világ tehát tavaly is Föld Órája lázban égett, és a főszervező WWF idén is hasonló tettekre számít.

Teljesítsd a kihívást, és kapcsolódj a Földhöz!

Az idei Föld Órája fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz, és fenntartható életmódunkkal hozzájáruljunk annak egészséges működéséhez. Ennek fényében a WWF Magyarország útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek. “Az első kihívás során arra buzdítottunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként pedig azt kértük, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40%-át a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel” – folytatta. Egy kihívás van még hátra, kövesd a WWF Magyarország Facebook oldalát, hogy Te is képben legyél!

Fáklyás túra és csillagnézés

A résztvevők regisztrációi is gyűlnek az idei Föld Órájára! A www.foldoraja.hu oldalon több ötletes esemény is alakul erre az estére : Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik – az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült “szentjánosbogár-keresésre” invitálják a résztvevőket. A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

Regisztrálj Te is!

Még nem késő regisztrálni! Akár magánszemélyként, vállalatként, településként vagy intézményként jelentkezel, hozzájárulsz ahhoz, hogy bolygónk megőrizze azokat a természeti kincseit, amelyeket mára komoly veszélybe sodort az emberi tevékenység. Csatlakozz Te is, mert együtt lehetséges!

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.