Zöld olimpiáért ültet fákat Rio de Janeiro

Több mint háromezer fát ültettek Rio de Janeiróban, hogy ellensúlyozzák a szén-dioxid-kibocsátást. Ezzel és a város környezettudatossá alakításával is a 2016-os nyári Olimpiai Játékok megrendezésének esélyét szeretnék növelni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai október 2-án Koppenhágában választják ki Rio de Janeiro, Chicago, Madrid és Tokió közül azt a várost, amely megrendezheti a 2016-os nyári olimpiát.

A gyönyörű tengerpartjairól ismert metropolisz Carbon Zero 2016 néven indította el kampányát, amelynek célja, hogy a város Pedra Branca nevű parkjában facsemeték ültetésével teljesen kitöröljék az olimpia megrendezési jogáért dolgozó team szén-dioxid-termelés miatt keletkező ökolábnyomát.

Az újonnan ültetett fákkal szeretnék semlegesíteni azt a becslések szerint 716 tonna égésterméket, amelyet a csoport 2007 szeptembere és 2009 októbere között termel az utazásaival, energiafogyasztásával, papírhasználatával vagy akár az étkezésével.

Carlos Minc, brazil környezetvédelmi miniszter elmondta, szeretnék 2016-ban Rióba hozni az Olimpiai Játékokat és itt teljesen környezetbarát versenyt rendezni.

Dél-Amerika legnagyobb országa csütörtökön rendezte meg az autómentes világnapot, amelynek keretein belül a társadalom tagjai az autók helyett a kerékpározást, tömegközlekedést és a gyaloglást választják.

Brazília az olimpia megrendezéséért folytatott versenyben azt is vállalta, hogy a játékok kezdetéig összesen hárommillió fát ültet: a többség a Tijuca Erdei Nemzeti Parkba, a világ legnagyobb városközeli esőerdejébe kerül. Eddig százötezer fát ültettek szerte Rio de Janeiróban.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.