“Modern skanzen” épül Szentendrén napelemekkel

A Solar Decathlon központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

A csapatok tagjai dolgoznak a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny helyszínén Szentendrén. A versenyző csapatoknak tizennégy nap áll rendelkezésükre, hogy az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek. A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye. Az első Solar Decathlon versenyt az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma [US Government, Department of Energy (DoE)] kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban. A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. A verseny során nem csak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a kiválasztásra kerülő pályaműveket. Így a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató “mintaházpark” jön létre Szentendrén, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

Miközben a versenyre megépülő házak megjelenésükben és tulajdonságaikban általában sokfélék, mindegyikük jellemzően a mai kor igényeit kielégítő – élhető, környezetbarát módon fenntartható/önfenntartó, emberközpontú – otthon, mely esztétikus formában ötvözi a modern, praktikus és fenntartható családi (minta)ház jellemzőit. A felépülő mintaházakat július 13-tól tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Képek: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.