Egy 18 éves csodagyerek kitalálta, hogyan nyelhetnénk kevesebb mikroműanyagot

2011 óta megy a Google tudományos pályázata/versenye, a Google Science Fair, amelyen 13 és 18 év közötti diákok indulhatnak a saját kísérleteikkel, és azok eredményeivel.

A fődíj 50 ezer dollár, a versenyt amúgy a Lego, a Virgin Galactic, a National Geographic és a Scientific American is szponzorálja. Az idei győztes Fionn Ferreira, egy 18 éves ír fiú lett egy olyan ötlettel, hogy hogyan lehetne a mikroműanyagot kivonni a vízből, írja a Forbes. A problémáról itt írtunk bővebben, további cikkek itt, a lényeg, hogy a kis darabkákat a klasszikus víztisztító berendezések nem szűrik ki a szennyvízkezelés során, így mindenhová elkerülnek, például a gyomrunkba is. Ferreira olaj és magnetitásvány-por keverékével csinált ferrofluidot, ami összetapadt a műanyaggal, majd egy mágnessel ki lehetett vonzani a vízből az egész izét. Ezer teszt után 87 százalékos eredményességet hozott a módszer. Ferreira reméli, hogy ezt ipari méretben is tudják majd használni a szennyvízkezelési eljárásokban. És ha még mindig nem érzi magát elég kényelmetlenül, hogy mennyivel okosabb önnél egy 18 éves diák, akkor még annyi, hogy Ferreira a fiatal kora ellenére kurátor a Schull Planetáriumban, három nyelven beszél folyékonyan, már 12 tudományos versenyt nyert, trombitán játszik, és a világ egyik legrangosabb tudományegyeteme, az amerikai MIT egy kisbolygót nevezett el róla, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.