Polgári engedetlenségi akciókra készül egy környezetvédő csoport Berlinben

Erőszakmentes polgári engedetlenségi akciókra készül az Extinction Rebellion (Lázadás a kihalás ellen) nevű nemzetközi környezetvédő kampánycsoport németországi szervezete Berlinben, az első megmozdulásokat hétfőn tartják, de már a hét végén felállították táborukat Angela Merkel kormányfő hivatalának tőszomszédságában.

A kancellári hivatal melletti ligetes területen kiépített táborban a kampánycsoport aktivistáinak adatai szerint ezernél is többen éjszakáztak apró lakósátrakban a fagypont körüli hidegben. Vasárnap estig további 1500 önkéntest várnak az ország minden részéből. Felállítottak nagyméretű sátrakat is, amelyek a többi között menzaként és előadóteremként szolgálnak, de van például jógasátor és elsősegélynyújtó állomás is. Felállítottak továbbá több tucat újgenerációs – környezetbarát megoldásokkal működő, újrahasznosított anyagokból készült – mobil WC-t és tusolót, köztük olyanokat, amelyeket kerekesszékkel is lehet használni. A táborban dolgozó aktivisták hangsúlyozzák, hogy nem tartoznak a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nevű, világszerte ismert klímavédelmi mozgalomhoz. Nemcsak az éghajlatváltozás megállításáért, hanem a biológiai sokféleség csökkenésnek – állat- és növényfajok kihalásának – feltartóztatásáért is küzdenek, és nem csupán tüntetésekkel, hanem a polgári engedetlenség eszközével. Hétfőtől megpróbálják megbénítani a közlekedést a német főváros több csomópontján. Ígéretük szerint az akciók békések lesznek, a kereszteződéseket elfoglaló aktivisták például énekelnek majd, a kórusműveket már a hét végén elkezdték betanulni táborukban. Azt is kiemelték, hogy a környezetbarát, fenntartható mobilitást nem akarják gátolni, így nem akadályozzák a kerékpárosokat és a gyalogosokat, és a kötött pályás közlekedést sem.

A mozgalom célja egy radikális politikai, társadalmi fordulat a környezeti, ökológiai fenntarthatóság felé. Követelik a többi között, hogy a szövetségi kormány gondoskodjon arról, hogy 2025-re nullára csökkenjen Németország szén-dioxid-kibocsátása, ami jelentős szigorítás lenne ahhoz képest, hogy Németországnak a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján 55 százalékkal kell csökkentenie kibocsátását 2030-ig az 1990-es szinthez viszonyítva. Az erőszakmentes polgári engedetlenség eszközével kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy az indiai Mahátma Gandhi, a dél-afrikai Nelson Mandela, vagy az amerikai és a kelet-németországi polgárjogi mozgalom példája mind azt mutatja, hogy ez a leghatékonyabb módszer a társadalmi változások beindítására. A brit központú mozgalom a berlinihez hasonló akciókat hirdetett meg egy sor további világvárosba, például New Yorkba és Madridba. Eddigi megmozdulásai jelentős sajtófigyelmet váltottak ki, konkrét eredményre nem vezettek.

Ajánlott tartalom

Az állattartásnak meghatározó szerepe van és lesz is a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre - mondta az AM parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján a minisztérium közleménye szerint.