Elkészült a teljesen átlátszó napelem

Különböző mértékben átlátszó napelemeket fejlesztett a német Sonnenstromfabrik.

A vállalat közlése szerint az átlátszóságnak köszönhetően a panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsi parkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára egyaránt, írta a mnnsz.hu. Kimenő teljesítményük 160W és 280W közötti, míg hatékonyságuk a 9,5% és a 16,7% közötti tartományban mozog. A német napelemek gyártója, a Sonnenstromfabrik olyan épületekbe integrált, fotovoltaikus modulokat dolgozott ki, amelyek magas fokú átlátszóságra optimalizálhatók. Az üveg-üveg monokristályos modulokat a Sonnenstromfabrik a Brilliant márkanév alatt értékesíti, három különböző szintű átlátszóságot mutató változatban. A változatok között található egy 51% átlátszóságú 32-cellás panel, egy 27% átlátszóságú 48-cellás termék, és egy 54-cellás változat, amelynél a panel teljes felületének csupán 19%-a átlátszó. A modulokat 2 x 2 mm-es antireflexiós síküveggel fedték, kimenő teljesítményük 160W-tól 280W-ig terjed. Hatékonyságuk szintje is eltérő, a 160W teljesítményű, 32-cellás, kerettel ellátott panelé minimum 9,5%, míg a 280W teljesítményű, 54-cellás, keret nélküli panelé minimum 16,7%.

A keretes változat méretei 1700 x 1000 x 35 mm, a tömege 22,5 kg, míg a keret nélküli termék 1693 x 993 x 4,5 mm, ennek tömege 20,5 kg. „A cellák elrendezésének változtatásával a Sonnenstromfabrik olyan napelem modulokat fejlesztett ki, amelyek ideális eszközök az árnyékoláshoz” – nyilatkozta a gyártó a pv-magazine részére. „Ez azért lehetséges, mert a Sonnenstromfabrik gyártólétesítményei lehetővé teszik a cellák rugalmas elhelyezését, így változtatni lehet a cellák soronkénti számát vagy a sorok modulonkénti számát.”

A vállalat állítása szerint az átlátszóság miatt a panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsi parkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára egyaránt. „A beépítés módjától függően a Sonnenstromfabrik Brilliant napelem moduljai árnyékot nyújtanak és energiát termelnek” – jelezte. A vállalatnak meggyőződése, hogy üzemanyag töltőállomásokon is használható lenne, ahol a tetőket gyakran trapézlemezekből készítik, amelyek egyszerűen lecserélhetők az üveg-üveg modulokra.

A modulsorozat olcsó lehetőséget kínál a tetők felújításához is. „Mivel négyzetméterenként legfeljebb 800 kg terhelést jelent, ezek stabilabbak, mint a tetőcserepek” – jelezte a cég. „A különleges szerelési rendszernek, az áttetsző, ammóniának ellenálló üveg/üveg modulok alkalmasak ipari csarnokok vagy istállók tetején történő elhelyezésre is. A különleges rendszer gondoskodik a lecsapódott víz elvezetéséről is.” A Sonnenstromfabrik idény nyárra tervezi, hogy a panelek nagyobb mono PERC cellákkal történő ellátását 158,75 x 158,75 mm formátumban. Ez azt jelenti, hogy kimenő teljesítményük 170W 290W közötti lesz. Az új sorozat összes moduljára 30 évre szóló garanciát biztosítanak.

Ajánlott tartalom

Hatékonyabb napelemek érkezhetnek egy új fejlesztésnek köszönhetően

Az új fejlesztés a PERC napelemek gyártásában jelenthet segítséget.