10 év alatt megháromszorozza a napenergia kapacitását Magyarország

A magyar kormány célul tűzte ki, hogy a naperőművek összkapacitása 2030-ra elérje a 6 gigawattot!

Ebben nem csak a napelemeparkoknak , hanem a háztartási méretű kiserőműveknek is jelentős szerepe lesz, így biztosan számíthatunk a jövőben mindkét területen további támogatásokra is.

TÍZ ÉV ALATT MEGHÁROMSZOROZÓDIK A KAPACITÁS

A 2030-ra kitűzött 6 gigawatt teljesítmény nem tűnik lehetetlennek látva az utóbbi években a napelemes technológiák dinamikus fejlődését, viszont meg kell említeni, hogy 2020-ig Magyarország „csupán” 2 gigawatt naperőmű kapacitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszerek fejlődése még annál is gyorsabb lehet, mint amit eddig tapasztaltunk, hogy a kapacitások 10 éven belül a háromszorosára növekedhessenek.

A háztartási szektorban 2021-től már több támogatási forma is kilátásban van. Egyik a Novák Katalin által bejelentett Otthonfelújítási program, ahol számos felújítási munka mellett napelemes rendszerek telepítésére is lehetőség nyílik, a másik pedig az a célzott pályázat, amit Palkovics László jelentett be az ősszel, és szintén vissza nem térítendő támogatást ígér a kiváltott energiaszükséglet arányában.

Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, így szinte bárhol lehetőség nyílik arra, hogy napelemes rendszer telepítésével zöld áramot lehessen termelni. Palkovics László kiemelte, hogy a 6 gigawattos cél elérésével 2030-ra a nukleáris energiával együtt 90% fölé lehet majd emelni a karbonsemleges energiatermelés részarányát. Ez pedig fontos eleme a klímavédelmi akciótervnek is.  Magyarország jelenleg a nyolcadik helyen áll az Unióban az 1990 óta elért szén-dioxid csökkentési célok megvalósításában, és a 2030-ra kitűzött célérték 40%-át már tavaly teljesítette.

NAGY SZEREP JUT AZ ÚJ KECSKEMÉTI NAPELEMGYÁRNAK IS!

A Kecskeméten felépült napelemgyár is óriási lépést jelent. Mint tudjuk a napelemek zömét a Távol-Keleten, főként Kínában gyártják, mert 15-20 évvel ezelőtt az európai gyártók „feladták” feladták a versenyt az ázsiai országokkal szemben. A Magyarországon meghonosított új technológiával, mint amit az Ecosolifer gyára is képvisel, ismét versenyképes lehet az öreg kontinens. A gyár kitűzött célja az, hogy hosszú távon ne csak napelemcellákat, hanem komplett modulokat is gyártson, amelyek lehetőleg az energiatermelésen túl tárolásra is alkalmasak.

Ajánlott tartalom

Telepíthetünk napelemes rendszert az erkélyünkre?

300-400 ezer forintos napelemes rendszerek, hamarosan a hazai erkélyeken is megjelenhetnek.