Egy dolog Londonban ülni, és az éghajlatváltozáson aggódni. Megint más dolog testközelből megtapasztalni.

A Gorillaz megfesti az éghajlatváltozást

Egy dolog Londonban ülni, és az éghajlatváltozáson aggódni. Megint más dolog testközelből megtapasztalni.

Jamie Hewlett a Gorillaz, a virtuális zenekar grafikusa és a Tank Girl képregény megalkotója az Oxfam jótékonysági szervezettel tartott, és megalkotta sorozatát, melyet 9 különböző színű akvarellel készített. A sorozat egy bangladesi falu életét és törékeny szépségét ábrázolja.

Hewlett ellátogatott a Gangesz közepén található Char Atra-ra, a hét város és 10000 ember szigetére. A sziget súlyos áradások veszélyének van kitéve az éghajlatváltozás miatt. Festményein az ott élő emberek mindennapi életét mutatja be. A limitált kiadású festmények az Oxfamon keresztül kerülnek eladásra.

Banglades csaknem 80 %-a ártér. Az éghajlatváltozás rontja a dolgokat, mivel a Himalája gleccsereinek olvadása emeli a tengerszintet.

Az Oxfam évek óta dolgozik azért térségben, hogy segítsen az embereknek megtanulni, hogyan kell felkészülni az árvizekre és a monszunokra. A rászoruló emberek otthonait olyan agyaggal bélelik ki, mely megvédi őket az árvíztől. Az élelmiszert és a tűzifát az ágyuk felett található peronokon tárolják, hogy szárazan maradjanak.

Hewlett-et nagyon megihlette a városlakókkal töltött egy hét. A festményei mind szépia tónusúak, nagyon finomak, és a szokásos animációitól eltérően a valóságot mutatják.

„Char Atra olyan idilli hely és iszonyú, ha belegondolok, hogy a víz egyszerűen csak elmosta, elpusztította a közösséget. Szerettem volna, hogy a festményeim, hogy reálisak és egyben optimisták is legyenek, meg akartam mutatni, milyen gyönyörű hely is ez. Reményeim szerint azzal, hogy ezeknek az embereknek az életükre összpontosítottam, tudok adni valamit itt, Nagy-Britanniában is az embereknek, csak hogy legyen mihez viszonyítaniuk.”
gyerekek

Különösen nagy hatást gyakoroltak rá a gyerekek. Készült egy hangulatos videó, amelyen Hewlett azt tanítja a gyerekeknek, hogyan kell kis animációs flip könyvet készíteni, míg ők énekelnek neki.

gyerekek-a-fan
„Ezen a képen a gyerekek a fára másznak. Sokuknak az egyik legbiztonságosabb hely az áradások idején. Annyi ételt visznek magukkal, amennyit tudnak, és addig maradnak ott, ameddig csak lehet.”

riksás gyerekekgyerekek a fán

A riksa a leggyakoribb közlekedési forma, az áradásokkor is. Ez eredetileg egy borítékra volt festve, kicsit ázott, úgy néz ki, mintha pocsolyába dobták volna.”

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.