Folyamatosan növekszik a megújuló energia aránya a hazai termelében

Az országos primer energiatermelés 30,95 PJ volt idén szeptemberben, amely 2,65 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 2820 GWh volt, ez 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A hazai energiatermelésre és -ellátásra vonatkozó szeptemberi adatok elérhetők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai riportjában. Az országos primer energiatermelés 2021 szeptemberében 30,95 PJ volt, amely 2,65 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 1,25 PJ-lal, a nukleáris termelése 1,44 PJ-lal csökkent, míg az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,05 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése nem változott. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz és a szén termelése csökkent, míg a kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése emelkedett. Az országos primerenergia-felhasználás 74,47 PJ volt, amely 1,30 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása, és az egyéb nem megújuló források felhasználása 0,09 PJ-lal nőtt, míg a megújuló energiaforrások felhasználása 0,63 PJ-lal csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 16,238 PJ volt, amely 7 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2021 szeptemberében a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3706 GWh volt, amely csekély, 0,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 6 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A szeptemberben megtermelt 2820 GWh villamos energia 45,3 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 9,7 százalékát szén- és széntermékek, 21,8 százalékát megújuló energia és 1 százaléka egyéb forrásból származott. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 21 százalékkal volt magasabb. A nukleáris forrásból származó bruttó villamos energia termelés 9 százalékkal, a fosszilis alapú 15 százalékkal csökkent az előző év szeptemberéhez képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 14 százalék volt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 63,7 százalékát nap, 21,8 százalékát biomassza, 5,7 százalékát szél, 3,6 százalékát biogáz, 3,1 százalékát víz, és 2,1 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a nap, a víz és a kommunális hulladék megújuló részéből származó energia mennyisége emelkedett, míg a szélenergia, a biomassza és a biogáz csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.