A 10 legmeglepőbb kőolajlelőhely

Meglepetés! Az olajtól való függetlenedés nehezebb, mint gondolnád.

Az olaj körülbelül egynegyedét ipari célokra használják. A műanyaggyártás a legnyilvánvalóbb példa, bár szerencsére a tudatosság egyre nagyobb méreteket ölt, egyre többen tudják, hogy a műanyag károkat okoz, és ott kerülik az anyagot, ahol csak lehet.
De az olaj jobban áthatotta életünket, mint ahogy a legtöbb ember gondolná.
Lássuk a legmeglepőbb helyeket, ahol valamilyen formában megtalálható.

1. Rágógumi
Ma minden márka, amely megtalálható a boltok polcain, kőolajalapú polimereket használ. (Kivéve, ha rátalálsz a Chicza organikus rágójára, de egy ideje nem nagyon találkozni vele.) Valójában a Goodyear nevű gumiipari vállalat látja el a Wrigley’s-t is.

2. Hajfesték
Ha a mérgező vegyi anyagok (melyek igenis megtalálhatóak a hajfestékekben) nem elég ok, hogy ne fesd a hajad, akkor most itt van még egy. Inkább keress természetes megoldást, vagy egyszerűen csak viseld a saját hajszíned.

3. Aszfalt
A bitumenben kőolaj van, szóval nem csak az utakon, de tetőfedő anyagokban is megjelenik a kőolaj. Ha azt veszed észre, hogy közeledben levő útépítés lelassult, annak talán az emelkedő olajárak az oka.

4. Zsírkréta
A zsírkréta fő összetevője a paraffinviasz. A kőolajszármazék a legtöbb gyertyában is megtalálható.

5. Tinta
Gondolkodtál már azon, hogy miért használ sok ökotudatos vállalat szója-alapú tintát?

6. Nylonharisnya
…és minden más nylon termék. Az összes kőolajalapú.

7, 8, 9, 10 … Oké, több, mint 10 elem lesz a listán
Szívbillentyű. Párna. Aszpirin. Ammónia. Fogkrém. Fogkefe. Gitárhúr. Cipőfény. Szalag. Vitamin kapszula. Oldószer. Tömítő. Rovarirtószer. Dezodor. Ragasztó.

A fagyasztott élelmiszerek csomagolásán levő viaszréteg is bejön a képbe – és persze a műtrágya, aminek segítségével termesztik az élelmiszerek nagy részét.
Távol tartani magunkat az olajtól nem egyszerű dolog, akkor sem, ha magunk termesztjük a zöldségeinket és otthon készített étkeket fogyasztunk. Mint minden más szenvedélybetegség esetében, komoly erőfeszítéssel és odaadással igenis megoldható lenne ez az ügy is.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.