Hazai cég léphet be a komposztálható műanyagok piacára

Biológiai úton lebomló, komposztálható műanyagok gyártására kapott több mint 474 millió forint támogatást a Horváth Fólia Kft. – közölte a cég az MTI-vel.

A beruházást a Széchenyi Terv Plusz programban idén és jövőre valósítják meg. A Horváth Fólia Kft. fóliagyártó berendezéseket vásárol a támogatásból, elhelyezésükre új külön gyártócsarnokot építenek, mellette új raktár épül a cég soproni telephelyén. Hozzátették, hogy a projekt korszerű ipari megoldásokkal egészül ki. Az energiaigényt részben új napelemekkel fedezik, a technológiát pedig gyártó szoftverekkel optimalizálják. Terveik szerint a beruházás új munkahelyeket is teremthet. A céges honlapon olvasható tájékoztatás szerint a beruházás nettó összköltsége megközelíti a 950 millió forintot. Korábbi közleménye alapján a vállalat már korábban elkezdte előkészíteni a lebomló műanyagok gyártását. Előző pályázatukban bioalapanyagok tesztelésére nyertek támogatást, a projekt februárban zárult. Hozzátették: környezeti kihívások, uniós előírások, vásárlói igények egyaránt szükségessé teszik az egyszer használatos műanyagok kiváltását, jelenleg ez csak keményítőből készülő alapanyagokkal oldható meg.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.