Energiahivatal: kimagasló eredményeket ért el Magyarország a megújuló energiaforrások felhasználásában

Mérséklődött Magyarország energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése tavaly – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2021-es előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportja alapján.

A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 25,9 százalékkal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő 6,1 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. A napenergiából származó primerenergia termelés 52,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Tavaly a primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgáz behozatala biztosította, de a kőolajimport 1,5 százalékkal, a földgáz nettó energiaimport 5,7 százalékkal csökkent. A földgáz csökkenő importfüggőségét egyrészt a 2019-2020 időszakban ellátásbiztonsági okokból felhalmozott készleteknek az ebben az időszakban történő felhasználása, másrészt az importcsökkenés okozta. A földgáztárolók töltöttségi szintje tavaly év végén 49,5 százalék volt. Tavaly folytatódott az elmúlt négy évben megfigyelhető primerenergia-termelés csökkenése, míg a primer belföldi felhasználás 4,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése a megelőző évhez képest 7,8 százalékkal, a nukleáris forrásból származó 0,5 százalékkal csökkent. A primer belföldi felhasználás 12,5 százalékát elsődleges megújuló energiaforrások és hulladékok felhasználása biztosította. A bruttó termelt villamos energia közel kétharmada, összesen 63,5 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ezen belül 44,3 százalék nukleáris, 19,3 százalék megújuló energiahordozókból.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.