Napelemes utánfutót mutatott be a Tesla

A vállalat egy olyan prototípusról rántotta le a leplet, amely növelheti az elektromos autók hatótávját.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Napelemes utánfutóról rántotta le a leplet a Tesla a hannoveri IdeenExpo kiállításon – írja a PV Magazine. Az eszközhöz egy kilenc panelből álló, kihajtható napelemes rendszer tartozik, de egy olyan berendezéssel is felszerelték, amellyel fogadható a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatása.
Az utánfutó állítólag 80 kilométerrel növelheti az elektromos autók hatótávját, feltéve, ha az egyes modulok 300 wattosak. A teljes rendszer teljesítménye ily módon 2,7 kilowattos lehet. Amerikában egy átlagos sofőr 62 kilométert tesz meg a napi ingázás során, az utánfutó így hasznos alternatíva lehet az otthoni töltés mellett. A Tesla egyelőre nem jelentette be, hogy a prototípust tömeggyártásra tervezték-e.
További előny a starlinkes elérés. A SpaceX által biztosított szolgáltatás lényege, hogy az elszigetelt, nehezen megközelíthető helyeken is képes gyors internetet biztosítani. A Teslához hasonlóan a SpaceX is Elon Muskhoz köthető.

Nem ez az első alkalom, amikor napelemes utánfutót mutatnak be, az évek során több vállalat is előállt hasonló ötlettel. A müncheni Sono Motors például a közelmúltban jelentette be, hogy az autóbusz-flottáját félig rugalmas panelekkel felszerelt pótkocsival akarja ellátni. A kísérleti programban a megtermelt energiát a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás, illetve az utánfutó kanyarodásának energia-utánpótlására fordítanák. Ily módon mérsékelhető a buszok dízelfogyasztása és kibocsátása, ráadásul az akkumulátor ellátása is stabilizálható. A Sono Motors szerint közepes méretű, 300 buszból álló flottája a megoldással évente 2 ezer tonna szén-dioxid-emissziót spórolhatna meg.

Spanyolországban a Polar Developments startup hozott létre egy kihajtható napelemes pótkocsit. Az eszközzel elektromos autók, robogók és kerékpárok tölthetőek, áramkimaradás esetén pedig a rendszer az otthonoknak is biztosíthat energiát. Az eszköz egyetlen óra alatt egy kisebb napelemes farmmá alakítható át.

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás érkezik ismét, milliókra lehet pályázni!

Még ebben az újabb napelemes pályázat indul.