A 0 Ft-os villanyszámla múlik a megfelelő napelemes cég kiválasztásán

Miután elhatároztuk magunkat, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni háztetőnkre, és már a kivitelező kiválasztásán töprengünk, akkor érdemes felkészülni pár kérdéssel.

Ezek kérdések pedig igen fontos szegmenst képviselnek egy ilyen beruházásnál, hisz senki sem akar később pórul járni egy relatíve költséges befektetésnél. Annak érdekében, hogy a potenciális napelem tulajdonosokat felkészítsük a napelemrendszer vásárlásra, és egy jó döntés meghozatalára, felsoroljuk miket érdemes megkérdezni a kiszemelt kivitelezőtől.

FONTOS KÉRDÉSEK A NAPELEMES RENDSZERREL ÉS A KIVITELEZŐVEL KAPCSOLATBAN

A következőknek érdemes utánajárni, ha napelemes rendszer mellett döntöttünk, de még keressük a megfelelő kivitelezőt:

 • Rendelkezik-e a cég magyarországi raktárkészlettel?

Tudni érdemes, hogy sok cég nem rendelkezik felhalmozott készletekkel, így megbízás esetén csak hetekkel, vagy akár hónapokkal később tudja megkezdeni a telepítést.

 • Esztétikus inverterrel dolgozik-e a cég?

Senki sem szeretné, ha épületét elcsúfítaná egy nagy fémdoboz, ezért érdemes rákérdezni, hogy milyen típusú és formavilágú inverterrel dolgozik az adott cég.

 • Milyen az inverter hatásfoka?

A napelemes rendszer által megtermelt és felhasználható áram mennyisége nagyban függ attól, hogy milyen hatásfokú az inverter. Az Eu-Solar Zrt. által forgalmazott Growatt inverterek például kiemelkedő 97%-os hatásfokon működnek.

 • Képes-e külső kommunikációra az inverter?

Tudni érdemes, hogy a legtöbb gyártó invertere erre nem képes. Az Eu-Solar Zrt. viszont az általa forgalmazott Growatt inverterekhez ajándék wifimodult ad, ami lehetővé teszi többek közt a termelés nyomonkövetését, és az esetleges hibák jelzését.

 • A későbbiekben bővíthető lesz-e a rendszer?

Egyes esetekben, ha a vásárló nem jelzi előre, hogy a későbbiekben növekedhet a fogyasztása, akkor a kivitelezők olyan inverterrel szerelik fel a napelemes rendszer, ami nem bír el további panelokat. Mindezért fontos a kivitelezőt is tájékoztatni arról, hogy például a háztartás létszáma várhatóan nőni fog, vagy új nagy teljesítményű berendezést, például klímát tervez a későbbiekben beszereltetni, ami többlet igényt induál és szükségessé teszi a napelemek számának növelését is.

 • Rendelkezik-e a kivitelező ügyfélszolgálattal?

A napelemes rendszer engedélyeztetési, hitelügyintézési, vagy éppen kivitelezési és üzemeltetési szakaszában bármikor adódhat kérdésünk. Ilyenkor jó, ha a megbízott céghez bármikor tudunk fordulni és rögtön megkapni a szükséges tájékoztatást.

 • Jár-e további költséggel a napelemes rendszer leszállítása?

Sok napelemes cég a rendszer ára mellett eltitkolja, nem tünteti fel az alkotóelemek leszállításának költségét, amit persze át is terhel az ügyfélre. Ezért fontos mihamarabb tisztázni, hogy az adott árajánlatban ez a költségelem benne foglaltatik-e az árban, vagy sem.

 • Mennyi időt vesz igénybe a szerelés?

A kivitelezés maga ideális esetben csupán 1 napot vesz igénybe, ugyanakkor visszacsatolva a raktárkészleti hiányosságokra ez a felkészületlen cégeknél több napos művelet is lehet.

 • Túltermelés esetén mi a teendő?

Amennyiben a kialakított napelemes rendszer hosszú ideig a vártnál is kedvezőbb időjárási körülmények közt tud termelni, akkor előfordulhat többlettermelés. Ez általában ilyenkor az ügyfelekre hárul, hogy elszámoljanak vele a területi szolgáltatójukkal. Ugyanakkor vannak olyan napelemekkel foglalkozó cégek, mint az Eu-Solar Zrt., aki ennek a lebonyolításában is az ügyfelek segítségére áll.

 • Van-e megelőző helyszíni felmérés?

Nem minden cég biztosít helyszíni felmérést a telepítést megelőzően. Pedig ez a tevékenység kiemelten fontos annak érdekében, hogy pontosan méretezhető a napelemes rendszer, és előre kiszűrhetőek legyenek bizonyos hibák.

 • Végez-e a cég karbantartást is, ha meghibásodik a rendszer?

A legtöbb cég csak a napelemek és az inverter felszerelésével és üzembehelyezésére specializálódott. Az egyes elemek meghibásodása esetén karbantartást már nem vállalnak. Az EU-Solar Zrt. viszont országos szervizhálózattal rendelkezik, ami garantálja, hogy bejelentést követően azonnal megkezdi a kijavítási folyamatot.

 • Mennyi a vállalt garancia az inverterre?

A napelemes rendszerek szívét jelentő inverterekre gyártóktól függően változó a garanciaidő hosszúsága. A legtöbb inverterre 5-10 éves jótálás elérhető. Az EU-Solar Zrt. által forgalmazott Growatt inverterekre szintén 5 év gyártói garancia biztosított, viszont ehhez akár 20 éves kiterjesztés is választható.

 • Mennyi a vállalt garancia a napelemekre?

A napelemekre változó időtartamú garanciát adnak a gyártók. A minőségi napelemekbe vetett hittről az is tanúskodik, ha a gyártó több évtizedes garanciát nyújt. Az EU-Solar Zrt. által forgalmazott napelemekre a termékgarancia 10 év, viszont a 80% -os termelési szintre 25 év garanciát is nyújtanak a termékek gyártói.

(partner cikk)

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Ajánlott tartalom

Árkénytűrő napelemet fejlesztettek

Hatékonyabb és árnyéktűrő napelemek fejlesztésén dolgozik a német M10 és a Fraunhofer ISE kutatóintézet.