A 20 évvel ezelőtti innováció kínálja a mai versenyelőnyt

2000-ben, a liechtensteini Alkus AG mutatta be a Meva 100%-ban famentes, műanyag zsaluhéját, az azóta is piacvezető és egyedülálló műszaki megoldását. Akkor még senki nem gondolhatta, hogy az innováció több mint 20 év múlva válik igazi piaci értékké, kínál versenyelőnyt és lehet egyidőben az építőipar fenntarthatósági törekvéseinek egy eleme, vagy éppen élharcosa.


A MEVA ipari tapasztalattal rendelkező partnerként vett részt a 100%-ban famentes zsaluhéj kutatási és fejlesztési folyamatában, egészen a sorozatgyártás megkezdéséig. Ami akkor még csak vágyott eredmény volt, az mára bevált valóság. A MEVA műanyag héj elnyűhetetlenül tartós, rendelkezik a rétegelt falemez zsaluhéjak összes pozitív tulajdonságával, amit kiegészítenek a műanyag zsaluhéjak kínálta előnyök, mint az egyszerű formázhatóság, javíthatóság, és bármilyen építési geometriához való rugalmas alkalmazhatóság.

A tartósságra és stabil megbízható használatra mi sem jobb bizonyíték, mint hogy az elsőként gyártott zsaluhéjak egy részét még ma is használják, valamint, hogy a zsaluhéjakra adott 7 éves garanciális időben még soha egyetlen reklamáció nem érkezett.

 

És mitől piaci előny műanyag zsalukészlettel rendelkezni?

Az elmúlt években jelentős mennyiségű zsalu került a piacra, ami most a korszerű eszközökbe beruházott kivitelezők számára, még az emelkedő önköltségek ellenére is gazdasági előnyt jelenthet Számokkal alátámasztható, hogy még mindig olcsóbb a saját, műanyag zsaluhéjjal szerelt zsaluzatok karbantartása, mint a zsalubérlés, ami a költségek tekintetében egyértelműen versenyelőnyt jelenthet.

„A több mint fél évszázada működő családi vállalkozás üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg. Ennek legjobb példája MEVA találmányként a több mint 20 éve forgalmazott famentes műanyag zsaluhéj, amellyel máig egyedülálló a zsalupiacon. – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója. – De jó példája ennek a hamarosan megépülő, regionális szolgáltatási-központként is működő magyar telephely is, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni.”

Fa vs műanyag?

Jóllehet nem hangzik logikusnak, de jelen esetben tény, hogy a műanyag fenntarthatóbb, mint a fa. A laminált fenol- vagy melamingyanta bevonatú rétegelt lemez zsaluhéjakat rövid életciklusuk után gyakran veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani. A teljesen műanyag zsaluhéj ezzel szemben hosszú élettartama végén 100%-ban újrahasznosítható. További előny, hogy használata során akár 90%-kal kevesebb leválasztószert igényel, alacsony betontapadási tulajdonságai miatt nagyon kevés vízzel és segédanyagokkal gyorsan tisztítható. Az ilyen fenntarthatóság anyagilag is megtérül, ami pályázatok benyújtásakor is előnyös lehet.

 

Nézzük, hogy a jelenlegi piaci körülmények között beérett innováció mit jelent a számok nyelvén. Következzenek a tények a műanyag zsaluzással kapcsolatban.

 

Egy MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéj több mint 1000 alkalommal felhasználható – de sok esetben akár 1500 alkalommal is megállja a helyét.

7 évig tartó garanciális idő alatt még senki nem élt a reklamáció lehetőségével, ellenben ez magas szintű tervezési biztonságot nyújt az eszközök felhasználójának.

22 éve van a piacon ez az innováció, és néhány első generációs MEVA műanyag zsaluhéj még napjainkban is használatban van.

30x tartósabb, mint sok rétegelt lemez zsaluhéj és hatszor tartósabb, mint más műanyag bevonatú zsaluhéjak.

90 %-kal kevesebb formaleválasztót igényel a használata.

100 % famentes és 100 % -ban újra hasznosítható.

1 000 bar – A MEVA műanyag héj tisztítható magas-nyomású mosóval, ezáltal a rátapadt beton és szennyeződés 100%-ban eltávolítható.

 

Hogyan működik a MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéj?

A műanyag zsaluháj nem más, mint egy műanyag szendvicspanel habosított műanyag maggal és mindkét oldalán műanyag bevonattal, valamint a rétegek között alumínium megerősítéssel.

Betonozáskor a zsaluhéj közvetlenül érintkezik a betonnal. Annak érdekében, hogy a héj az állandóan jó eredményt és minőséget garantálja, meg kell felelnie egy sor követelménynek: tömörség, teherátadó- és alkalmazkodó képesség, amelyhez hozzátartozik az alakíthatóság, a méretstabilitás és az alacsony betontapadás is. Ilyen további fontos követelmény még az ellenálló képesség a mechanikai terhelések, a vegyszerek, a betonnyomás, valamint a víz hatásaival szemben. Ezek azok a fő tényezők, amelyek káros hatással vannak a hagyományos rétegelt lemez zsaluhéjakra, így ezeket gyakran, nagyjából 50 alkalom után cserélni kell. Emellett a fűrészárú- és nyersanyaghiány jelenleg is folyamatos áremelkedéseket, logisztikai nehézségeket eredményez. 

A MEVA műanyag héj ehhez képest versenyelőnyt is jelentő lehetőségeket kínál. 

Rendkívül hosszú élettartamának köszönhetően az összes MEVA zsalurendszerben alapfelszereltségként szerelt műanyag zsaluhéj költséghatékonyság és fenntarthatóság tekintetében egyértelműen túlmutat a rétegelt lemez kínálta előnyökön. Az innovatív technológiával előállított eszközök akár több mint 1000, néha több mint 1500 alkalommal is felhasználhatók, és az eredmény azonos, kiváló minőség. Ugyanennyi idő alatt körülbelül 20-30 rétegelt lemez zsaluhéj fogyna el, és kerülne veszélyes hulladéktárolókba. Ezzel szemben az MEVA műanyag héj újra és újra saját anyagával javítható, akár közvetlenül az építkezésen, és azonnal újra felhasználható. 

 

A cég weboldala itt található.

Főoldal – MEVA Hungary (HU)

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.