A 3D nyomtatásé a jövő?

A 3D nyomtatás az elmúlt 5 év során bámulatos mértékű fejlődést produkált, és a környezet szempontjából sok előnnyel is rendelkezik: kevesebb munkaerőt igényel, alacsonyabb szállítási költségekkel jár, kevés felesleget produkál és a gyártási folyamat is fejlett, írja a greendiary.com.

A 3D nyomtatás nem korlátozódik egyetlen iparágra, így bárhol alkalmazható. Az utóbbi időben ezt a procedúrát főleg különleges ruházati kiegészítők, ékszerek és orvosi implantátumok készítésére használták, ám az utóbbi időben bizonyos nehézségekkel néz szembe az, aki ezt a módszert kívánja alkalmazni. A legszámottevőbb probléma az anyagiakban rejlik, nem meglepő módon, de a folyamatos fejlődésből adódóan ezek a költségek csökkenni fognak, és így azok is hozzáférhetnek a technológiához, akik nem rendelkeznek különösebben nagy tőkével. Ezen kívül még fejlesztésre vár a hosszú gyártási idő, a 2D 3D-be való átültetésének nehézsége, valamint a még képzetlen munkaerő.
Most íme néhány újszerű fejlesztés a 3D nyomtatás terén:

1. EADS Airbike
Az Európai Légtérvédelmi és Űrvédelmi Szervezet (EADS) 2011-ben elkészítette az Airbike névre hallgató kétkerekűt, amelynek különlegessége, hogy a 3D nyomtatást és a lézertechnológiát kombináló módszerrel gyártották. Finom nejlon porból építették fel rétegről rétegre acélkeménységű, stabil vázát, és ugyanolyan könnyen és biztonsággal használható az utakon, akár csak egy átlagos kerékpár.

2. SULSA – a világ első működő 3D-nyomtatásos repülője
A Southampton-i Egyetem Lézerhegesztésű Repülőjét (SULSA) módosított 3D nyomtatópapírból készítették el, és lézeres technológiával illesztették össze. A szerkezetet egy elektromos motor hajtja, és akár 160 km/órás sebességgel is tud repülni.

3D repülő

3. Urbee – a legkisebb fogyasztású autó
A Stratasys és a Kor Ecologic együttműködéséből jött létre ez a környezetbarát jármű, melynek teljes kocsiteste 3D nyomtatással készült. Etanollal és gázolajjal működik, és a felmérések szerint autópályán kb. 2,4 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként.

3D autó

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.