A Barcelona Forever Koppenhágába érkezik

A sikeres Barcelona Forever kezdeményezés most északra veszi útját, és Koppenhágában tervezi megvalósítani elképzeléseit.

A projekt kezdeti célja a városban elszórt anyagok és termékek újrahasznosítása volt, ám az idő előrehaladtával kibővült azok élettartamának és elhelyezkedésének feltérképezésével, végül 2008-ban a talált anyagokból felépíttetek egy designházat. Ezáltal elérték a legfontosabb célkitűzést, a figyelem felkeltését a hulladéknak hitt, és kidobott termékek kreatív hasznosítására. A Copenhage Forever is a sikeres mintára támaszkodik és általa a lakosság bevonását várja az újrahasznosítás és újrafeldolgozás folyamataiba.

Koppenhága

A városi Forever nem bevett sémákkal dolgozik, hiszen minden városban más a kidobott anyagok, termékek összetétele, a lakók hozzáállása a szelektív hulladékgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz, így a stratégiák folyamatosan alkalmazkodnak az adott környezethez. A végső cél azonban megegyezik, a városban élők segítése a hasztalannak hitt anyagokban rejlő potenciál felismerésére és kihasználására. A lakók bevonása, az aktív részvétel és felelősségvállalás megteremtése kreatív és szórakoztató módon történik.

Koppenhágában az első lépés a szelektív gyűjtők és az ipari hulladékok feltérképezése lesz, a designerek bevonására csak ezután kerül sor. A tervezők feladata a feldolgozási folyamat végső termékének megtervezése a helyi iparhulladékból. A végső kihívás pedig a termék kereskedelmi forgalomba hozatala, melyet már a lakók is megvásárolhatnak azzal a feltétellel, hogy az életút végén újrahasznosítják azt.
A város polgármestere, Klaus Bondam elmondta:
Városunk folyamatosan dolgozik a jobb újrahasznosítás elérésén. Ez a program kiváló lehetőséget nyújt ezen törekvéseinknek, rámutatva, hogy az elhasznált termékek helyett nem mindig szükséges újat vásárolnunk, hiszen még rengeteg lehetőség rejlik bennük.

Ajánlott tartalom

Meteorológus: Budapesten egyre több a nyári extrém eső, de a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus kedden közzétett cikkében.