A belváros közepén telepítenek hőszivattyúkat egy belgiumi városban

Geotermikus hőszivattyúkat alkalmazó projekt kezdődött a világhírű Brugge történelmi óvárosában.

Tegye hatékonnyá otthona fűtését hőszivattyúval! Kalkuláljon itt ingyenesen (x) 

A Steenoven belgiumi ingatlanfejlesztő és egy meg nem nevezett építési vállalat megkezdte egy új hőenergia-tároló rendszer kiépítését a belgiumi Brugge történelmi városában – számol be a PV Magazine. A projekt során 120 kutat fúrnak a földbe, hogy 36 kilométernyi csövet telepítsenek, a rendszer geotermikus energiát biztosít majd egy távfűtési hőellátó hálózat hőszivattyúinak. Az egyes geotermikus hőszivattyúk fűtést, hűtést és használati meleg vizet fognak szolgáltatni a Boevrie lakói számára, a lakóprojekt Brugge UNESCO által védett történelmi központjában zajlik. A 11 700 négyzetméteres fejlesztés 102 lakást, 25 egylakásos házat, nyolc ikerházat, irodahelyiségeket, valamint pincéket és egy mélygarázs-rendszert foglal magába. A geotermikus hőszivattyúkban a területen a fotovoltaikus panelek alternatíváját látják, mivel az UNESCO szabályai szigorúan korlátozzák a tetőkön elhelyezett napelemek használatát.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a lakóprojekt tökéletesen illeszkedjen az UNESCO-helyszínhez, a fenntarthatóságra való maximális odafigyelés mellett” – mondta Steven Langenaken, a Steenoven projektmenedzsere. „A Boevrie formája miatt – egy nagy mélygarázs, rajta kompakt épületekkel – a geotermikus energia a legmegfelelőbb és leghatékonyabb módja a fenntartható fűtés biztosításának” – emelte ki a szakértő. A Steenoven szerint a geotermikus hőszivattyúk átlagos forráshőmérséklete 10 és 12 Celsius-fok között mozog majd, fűtési teljesítményük pedig 40 Celsius-fok lesz a padlófűtés és 60 a használati meleg víz esetében.

A cég állítja: nyáron a padlófűtés csőhálózata fogja biztosítani a hideg víz keringését, illetve a lakások és házak passzív hűtését. A fúrt lyukú hőenergia-tároló mező kiásása komoly beruházást igényel. A Steenoven szerint a projekt megtérülési ideje körülbelül tíz évre csökkent, amióta az áramárak az egekbe szöktek Oroszország ukrajnai inváziójának következtében. A fúrási munkálatok február második felében kezdődtek meg, és várhatóan két hónapig fognak tartani, az első lakók a tervek alapján 2026 végén kezdhetik el használni a geotermikus hőszivattyúkat.

 

 

Kép: Steenoven

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.