A bioetanol előállítása ma Magyarországon 30 ezer forint körüli tonnánkénti kukoricaár esetén éri meg a gyártóknak - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára az MTI-nek.

A bioetanol gazdaságossága

A bioetanol előállítása ma Magyarországon 30 ezer forint körüli tonnánkénti kukoricaár esetén éri meg a gyártóknak – mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára az MTI-nek.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tisztségviselője hozzátette: a bioetanol előállításához szükséges alapanyagár nagyságát jelentős mértékben befolyásolja az amerikai egyesült államokbeli kukorica, valamint a motorbenzin mindenkori világpiaci ára. Így jelenleg nem elképzelhetetlen, hogy a bioetanol előállítók még 35 ezer forintos tonnánkénti árat is hajlandók lennének megadni a feldolgozandó kukoricáért Magyarországon. Az államtitkár ugyanakkor jelezte: a jelenlegi 40-50 ezer forint
közötti várható kukoricaár már túlságosan magas a bio üzemanyag előállítói számára.

Közölte azt is, jövőre még nem igen kell a piacot jelentős mértékben befolyásoló többlet bioetanol előállításával számolni Magyarországon. Várhatóan a szabadegyházi üzemben és Győrben állítanak majd elő jelentősebb mennyiségű bioüzemanyagot, és további három gyártónak van elvi engedélye bioetanol gyártására. Ezek a gyártókapacitások 100 ezer tonna bio üzemanyag előállítását teszik majd üzemenként lehetővé. A szakemberek úgy számolnak, hogy egy tonna bioetanol előállításához 3 tonna kukorica felhasználása szükséges.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy amennyiben a bioetanol piac nem képes vagy már nem akar többlet kukoricát felvenni, akkor a termény ára a piaci szabályok szerint csökken majd. Az államtitkár úgy vélte, az árcentrum általában az intervenciós átvételi ár – jelenleg mintegy 101 euró, 25 ezer forint – körüli tartományban alakul majd ki.

Utalt arra is, hogy a bioetanol gazdaságosságát nagy mértékben befolyásolja az is, hogy egyes országok milyen adópolitikát folytatnak ezzel az üzemanyaggal kapcsolatban. Azaz milyen mértékben támogatják a felhasználást.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.