A biomassza miatt eshetnek el a támogatástól a pécsi panelekben élők

Tízezer távfűtött pécsi lakás maradhat ki a megyeszékhelyen a hőszigetelésre, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre meghirdetett legújabb állami pályázatból.

Mint arról nemrégiben már beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiírása szerint a társasházak energiamegtakarítását célzó legújabb felújítási programban a támogatás mértékét a korszerűsítés eredményeként elért – energetikai tanúsítvánnyal igazolt – szén-dioxid-megtakarítás arányában határozzák meg. A minisztérium közelmúltban egyértelműsített álláspontja alapján azonban a hatályos nemzetközi és hazai szabályozás szerint a tiszta biomassza tüzelőanyagokat nulla kibocsátási tényezővel kell figyelembe venni az elbírálás során.

Ebből viszont egyenesen az következik, hogy a biomassza alapú erőműből ellátott távfűtött épületeknél nem lehet szén-dioxid-megtakarítással számolni, így azok eleve nem is indulhatnak a pályázaton. Illetve ha mégis elindulnak, akkor biztosan a sor végére kerülnek, mert hiába csökkentik hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal az épület energiafelhasználását, ez a szabályok alapján nem jár szén-dioxid-megtakarítással.

Lapunk kérdésére Rozsos Rózsa, a PÉTÁV Kft. pr-menedzsere elmondta, összesen 31 300 távfűtött lakás van Pécsett, ebből 21 028 lakás hőszigetelt, 21 292 lakásban pedig korszerűsítették a fűtésrendszert.

– A pécsi távhőszolgáltatás megújuló energiatermelésen alapul. Hogy a pécsi távfűtéses épületek semmiképpen ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, a hasonló hőtermeléssel rendelkező települések szolgáltatóival összefogva jeleztük a problémát a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének, amely továbbítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a távhőszolgáltatók egységes álláspontját. Ez alapján az energiahatékonyságnak önállóan kezelendő célként kell megjelennie minden államilag támogatott korszerűsítésnél, hiszen a megújuló alapon előállított energiával is takarékoskodni kell.

forrás: bama.hu

Ajánlott tartalom

Két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).