A biomassza vonzóbb befektetés a szélnél

Indiát és Kínát is felülmúlva az Amerikai Egyesült Államok lett a legnépszerűbb befektetési célpont a megújulóenergia-források tekintetében – közölte a KPMG az MTI-vel.

A közlemény szerint a KPMG “Powering Ahead 2010” című éves nemzetközi felméréséből kiderül, hogy a világ megújulóenergia-szektorában mely piacok számítanak a 2010-11-es időszak legnépszerűbb befektetési célpontjainak vállalatfúziós és felvásárlási (M&A) lehetőségek szempontjából.
A KPMG International felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államok, India és Kína azok az országok, amelyek különösen vonzó befektetési célpontnak minősülnek a befektetők számára nyújtott állami ösztönző eszközeik miatt. Ezzel szemben azon piacok, ahol az állami támogatások visszafogása közvetlenül negatívan érintette a vállalatok eredményeit – ilyen például a spanyol és a német napenergia-piac – veszítettek népszerűségükből.

A megújuló energiára irányuló fúziós és felvásárlási tranzakciók száma 2010 első negyedévében 245 százalékkal növekedett 2009 ugyanezen időszakához képest (2010 első negyedévében 150 tranzakció, 2009 első negyedévében 61 tranzakció történt), és 163 százalékos növekedés volt tapasztalható a létrejött tranzakciók értékét illetően. A pozitív tendenciák ellenére azonban a globális hitelezési válság nem hagyta érintetlenül a szektort.

A KPMG kutatása során megkérdezett szakemberek kétharmada arra számít, hogy az elkövetkező 18 hónapban a pénzügyi befektetők fogják irányítani a piac alakulását. A felmérés alapján megállapítható, hogy a megújulóenergia-piacon megváltozott a befektetői prioritás a biomassza javára, amelyet a nap- és szélenergia követ. Bár a szélenergia területén még mindig hatalmas a piaci aktivitás, a kutatás rávilágít arra, hogy a befektetők, különösen a nagy közműcégek, már a következő globális irányvonalat keresik, amely szerint a biomassza látszik átvenni a szél helyét.

A közlemény idézi Andy Coxot, a KPMG egyesült királyságbeli szakértőjét, aki úgy magyarázza ezt, hogy mivel a biomassza-erőművek, más megújulókhoz képest sokkal nagyobb megtérülési potenciált hordoznak, egy sikeres projekt sokkal nagyobb méretgazdaságosságot tud elérni a szélerőműveknél, ráadásul a villamosenergia-termelés során keletkező hőenergia hasznosításából, vagy értékesítéséből újabb anyagi előnyök származnak.

“A befektetőknek jelentős kihívásokkal kell szembenézniük, ha biomasszába akarnak befektetni, különös tekintettel a hosszú távú tüzelőanyag-ellátásra és az árak alakulására, ezek a kihívások számos projekt esetén hátráltatják a rendelkezésre álló finanszírozási alapokhoz történő hozzájutást” – idézi a közlemény a kutatási tapasztalatokat kommentáló Kiss Pétert, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális és közép-kelet-európai vezetőjét.

Ajánlott tartalom

Vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.