A biomasszáról tartottak konferenciát

Mi a közös a kukoricaszárban, a szennyvíziszapban és a laskagombában? Akárcsak egy sertéstelepen előállított biogáz, vagy az erdészeti nyesedék, mindegyikük alkalmas lehet arra, hogy csökkentse az egyre tetemesebbre rúgó energiaszámlákat.

Az Energiaklub és a Szent István Egyetem november 24-i konferenciájának résztvevői a biomassza felhasználás lehetőségeiről, a finanszírozás kérdéseiről és a tervezés fontosságáról kaphattak naprakész információkat. A téma aktualitását és fontosságát jelzi, hogy a konferencia Szekszárd után immár második alkalommal, Kecskeméten is megrendezésre került. A gyakorlati ismeretekre épülő előadásokat Barts Gábor, a Magyar Energia Hivatal elemzője nyitotta meg, aki a bevezetés előtt álló METÁR (megújulóenergia-beruházásokat ösztönző termelési támogatás) szabályozási koncepciójával ismertette meg a jelen levő önkormányzatok, szakmai szervezetek és cégek képviselőit. A kötelező átvételi rendszer fontos újdonsága lesz a zöldhő bónusz (az áramtermelés melletti hasznos hőtermelés ösztönzésére) illetve a barna tarifa (amely a projektek 15 éven túli, hosszú távú életképességét biztosítja) alkalmazása.

 
A Szent István Egyetem munkatársai egy szadai mintaprojekten keresztül mutatták be a tervezés fontosságát, továbbá a nemzetközi COACH Bioenergy projekt eredményeit tárták a nagyközönség elé. A www.coach-bioenergy.eu honlapon januártól számos nemzetközi jó példa, technológiai leírás és számítási eszköz válik ingyenesen letölthetővé. Ezek az információk és alkalmazások hatalmas segítséget nyújthatnak az önkormányzatoknak és mindazoknak, akik biomassza projektben gondolkodnak. Az ingyenes részvétel mellett zajló konferencia igazi különlegessége a délutáni konzultációs lehetőség volt, ahol az érdeklődők három terület közel 15 szakemberétől kaphattak konkrét, gyakorlati tanácsokat. A három szekcióban szó esett a régióban rendelkezésre álló alapanyagokról, illetve arról, milyen finanszírozási lehetőségek közül választhatnak a beruházók, vagy hogy milyen technológiai megoldások érhetőek el a biomassza hasznosítására. Az Energiaklub honlapján (www.energiaklub.hu ) hamarosan valamennyi előadás anyaga elérhető lesz, így a konferencia azok számára is hasznos lehet, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen.

Ajánlott tartalom

2030-ra 30 százalékkal csökkentenék a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. célja, hogy 2030-ra 30 százalékkal visszaszorítsa, 2050-re pedig teljes mértékben kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását az energiaoptimalizálási programjának köszönhetően - közölte a társaság szerdán az MTI-vel miután először adott ki környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) jelentést.