A biztonságos szint fölé melegszik a Föld

Önkéntes jelentkezők számítógépein futtatták le több ezerszer azt a klímaváltozást előrejelző modellt, amely szerint átlagosan 3 fokkal lesz melegebb a Földön 2050-ben, mint amilyen 1950-ben volt. A klímatudomány a 2 fokos melegedést tartja még biztonságos mértéknek.

A huszadik századhoz képest 1,4 Celsius-fokkal, rosszabb esetben 3 fokkal melegebb lesz a az átlaghőmérséklet a Földön egy nemzetközi kutatócsoport önkéntes jelentkezők számítógépein lefuttatott klímamodellje szerint, írja az origo.hu. Még akkor is érdemes 2050-re 3 fokos melegedésre számítani, ha közepes mértékű lesz az üvegházgázok kibocsátása – mondják a kutatók. A globális felmelegedés általuk megállapított minimuma talál azzal, amit a klímakutatás eredményeit rögzítő ENSZ klímaügyi kormányközi bizottsága, az IPCC közölt 2007-es jelentésében. A 3 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés viszont valamivel magasabb, mint a korábbi kutatások eredménye.

A 3 fokos emelkedés azért nyugtalanító, mert például a Riss-eljegesedést követő felmelegedési időszakban (interglaciálisban) még 1 fokkal sem volt nagyobb az átlaghőmérséklet annál, mint jelenleg. A 15 ezer éven át tartó, 130 ezer éve történt klímaváltozás során négy-hat méterrel magasabb volt a tengerszint az olvadás miatt, mint napjainkban James E. Hansen, a NASA Goddard Intézet igazgatójának kutatása szerint. A modellszámításokat majdnem tízezer változatban futtatták le, a számítási teljesítményt a programba jelentkezők asztali gépei, laptopjai biztosították. Az önkéntesek bevonásának épp azért volt jelentősége, mert így sikerült olcsón olyan számítási kapacitást összehozni, amelyen az eddiginél több klímaváltozási forgatókönyvet lehetett elemezni. Az előrejelzésre olyan modellt használtak, amelynek az eredményei a múltra visszavetítve egyeztek a 20. században ténylegesen mért időjárási adatokkal – írja a BBC.

“Más klímamodellezéssel foglalkozó csoportok nem vizsgálták a bizonytalanságok teljes skáláját” – mondta módszerükről Myles Allen, az Oxfordi Egyetem környezeti tanszékének tanára. A programban huszonegy légkör- és klímakutatási intézet vett részt Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Új-Zélandról, többek között az Oxfordi Egyetem légkörfizikai tanszéke, a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office; az eredményeket bemutató tanulmány a Nature Geoscience közölte. A számítások során egyaránt figyelembe vették a szárazföldön és az óceánokon mért felszíni hőmérsékleteket. Ez a párosítás nem szerencsés Julian Hunt, a londoni University College professzora szerint, mert míg a földfelszín biztosan melegedik, addig a tengervíz hőmérsékletében évtizedenként nagy változásokra lehet számítani. Hunt szerint a 3 fokos emelkedés azért valószínű, mert erős üvegházhatású metán szabadul fel a tengerfenékről és a szárazföldről is. Ezen túl kevesebb fény verődik vissza az űrbe az olvadás miatt, továbbá ha kevésbé fogják szmogfelhők borítani Ázsiát, akkor szintén több napsugárzás jut el a felszínig.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.