A botanikus kertek is hozzájárulnak az invazív növények terjeszkedéséhez

Egy új-zélandi kutatás rávilágított arra, hogy az arborétumok közrejátszanak a tájidegen, invazív növények terjeszkedésében.

A kutatók azt javasolják a gyűjtemények kezelőinek, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a potenciálisan invazív növények “kiszökéséből” eredő kockázat felmérésére. Philip Hulme, az új-zélandi Lincoln Egyetem professzora megvizsgálta, hogy a világ leginvazívabb (idegen eredetű, az őshonos fajok rovására agresszívan terjedő) növényeinek listáján szereplő 34 faj között hány példa akad ilyen kiszökésre. Meglepetésére 19 növény esetében legalább egy adat utalt arborétumból való elterjedésre, ezek többsége trópusi szigeteken fordult elő – írta a Trends in Ecology and Evolution című szaklapban. Hulme érdeklődése személyes tapasztalaton alapult, Tanzániában ugyanis azt figyelte meg, hogy a helyi arborétum részét képező fajok onnan kiszökve megvetették lábukat a szomszédos erdőben. Kutatásával arra próbált választ találni, hogy milyen körülmények teszik lehetővé ezt a folyamatot.

Hulme cikkére reagálva Suzanne Sharrock, az arborétumokat védő, 118 országot felölelő Botanic Gardens Conservation International (BGCI) szervezet egyik vezetője elmondta, hogy az efféle “kiszökések” zöme korábbi korokban esett meg. Voltak olyan idők, amikor a botanikus kertektől kifejezetten elvárták, hogy egzotikus növényeket telepítsenek be – magyarázta Sharrock a BBC News-nak . – Ma már teljesen más a helyzet, az arborétumok tisztában vannak tevékenységük kockázataival, és a BGCI szorgalmazza is, hogy a kertek végezzenek kockázatelemzést gyűjteményükről. A szervezet azon munkálkodik, hogy sikerüljön megoldást találni a problémára.

Ajánlott tartalom

AM: az erdők az ország zöld vagyona, óvni kell őket

Az erdők az ország zöld vagyonának stratégiai fontosságú elemét jelentik, a kormányzat pedig kiemelten támogatja az erdőre alapozó innovációk megvalósulását, mivel azok közvetlenül hozzájárulnak az erdők megőrzéséhez és gyarapításához, ezen keresztül pedig a klímasemlegességi célok eléréséhez - mondta az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár csütörtökön, az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferencián.