A BP-nek eddig 930 millió dollárjába került az olajkatasztrófa

A BP már 930 millió dollárt fordított a Mexikói-öbölben történt fúrósziget-katasztrófa által okozott környezeti károk elhárítására és az olajömlés megfékezésére, de egyelőre nem tudja megállapítani, hogy a furat eltömésére tett legutóbbi kísérlete, a “top kill” művelet sikerrel járt-e vagy sem.

“A ‘top kill’ eljárást ilyen mélységben még soha nem alkalmaztuk és sikere egyelőre kétséges” – írja a brit olajipari vállalat pénteken kiadott közleménye.
A BP szerint a furatba pumpált fúróiszappal az olajömlés elfojtására tett kísérlet még további 24-48 órát vehet igénybe, és amennyiben nem jár eredménnyel, már felkészültek egy alternatív megoldásra.
Az olajfúró sziget 11 áldozatot követelő felrobbanása és elsüllyedése óta eltelt öt hét alatt az 1600 méteres mélységből feltörő olaj által okozott károk elhárítására, illetve kártérítésekre elköltött  930 millió dollár jóval meghaladja a hét elején becsült 760 millió dolláros összeget.

Ajánlott tartalom

A cseh képviselőház után a szenátus is megszavazta az energetikai árplafon bevezetését

A cseh képviselőház után kedden este a szenátus is megszavazta a kormány által előterjesztett energetikai árplafon, az áram és a földgáz árának maximalizálását. Az energiatörvény módosítását most már csak az államfőnek kell aláírnia, hogy életbe léphessen. Ez azonban formalitásnak tekinthető, mert Milos Zeman már jelezte, hogy egyetért az intézkedéssel.