A BP okozta olajszennyezés következményeit vizsgálja a Greenpeace

Három hónapos expedíciót indít a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet, hogy felmérje a BP okozta hatalmas olajszennyezés következményeit a Mexikói-öböl ökoszisztémájában.

A Greenpeace hajója a floridai St. Petersburgból indul el, majd Florida déli csücskének és a Keys szigeteknek a megkerülésével megy tovább észak felé abba a térségbe, ahol a hibás olajkút van.
“Kezdettől fogva eltitkolta a BP és saját kormányunk is a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa tényleges nagyságát és következményeit” – nyilatkozota John Hocevar, az amerikai Greenpeace óceánok védelmében indított kampányának igazgatója.
“A történelem legnagyobb üzemi balesete által előidézett olajkatasztrófa és kémiai anyagok példa nélküli használata még évekig fogja befolyásolni a Mexikói-öböl tengeri élővilágát. Ez a független kutatás döntő fontosságú, hogy a BP ne tudja eltitkolni, mit tett, és hogy ne tudjon kibújni a felelősség alól” – magyarázta.
Az Arctic Sunrise hajón lévő független szakemberek a teljes ökoszisztémát át akarják vizsgálni a planktonoktól kezdve a korallszirteken át az öböl legalján élőkig – tette hozzá.
A BP olajipari óriáscég 20 milliárd dolláros (902 milliárd forint) kártérítési alapot hoz létre a katasztrófa károsultjainak. A Mexikói-öbölbe 4,1 millió hordónyi olaj ömlött, mielőtt a BP múlt héten sikeresen elzárta a megrongálódott kutat.

Ajánlott tartalom

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Madridban, a szervezet állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójához kapcsolódó nyilvános fórumon.