A brit folyók harmadát kiszáradással fenyegeti az emberi vízigény növekedése

Nagy-Britannia folyóinak mintegy egyharmadát kiszáradással fenyegeti az emberi vízigény növekedése és a klímaváltozás – figyelmeztet jelentésében a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A zöldszervezet szerint az egyetlen megoldás a vízfogyasztás csökkentése: a jelenleg naponta fejenként 150 literes átlagos vízfogyasztást 12,5 százalékkal, 130 liter körüli szintre kellene mérsékelni 2030-ig. A WWF javaslata szerint ehhez országszerte minden háztartásban vízórát lenne célszerű felszerelni, és a lakosság szemléletformálására, képzésére is hangsúlyt kellene fektetni – tudósít a Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

A zöldek szerint mindezek hiányában a brit folyók egyharmadát a szinte teljes kiszáradás fenyegeti egy forró, száraz nyáron, amivel természetesen együtt járna a helyi élővilág pusztulása is. Különösen az ország déli és keleti részében található vízfolyások vannak veszélyben – figyelmeztetnek.

A WWF a háztartások mértéktartása mellett a közüzemek vízfogyasztásának korlátozását is sürgeti az érzékeny területeken. A zöldek szerint ehhez szükség lenne a többségükben az 1960-as években kiadott vízkiemelési kvóták újraszámítására, illetve visszavonására, mivel ezek naponta több mint 3 milliárd literrel több víz felhasználását engedélyezik, mint amennyit a természet fenntartható módon biztosítani tudna.
A jelentés szerint többek között azzal is spórolni lehetne, ha több tisztított szennyvizet használnának ivóvíz helyett az öntözéshez és más, nem közvetlenül fogyasztási célú vízfelhasználáshoz.

Ajánlott tartalom

Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést

Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.