A brit folyók harmadát kiszáradással fenyegeti az emberi vízigény növekedése

Nagy-Britannia folyóinak mintegy egyharmadát kiszáradással fenyegeti az emberi vízigény növekedése és a klímaváltozás – figyelmeztet jelentésében a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A zöldszervezet szerint az egyetlen megoldás a vízfogyasztás csökkentése: a jelenleg naponta fejenként 150 literes átlagos vízfogyasztást 12,5 százalékkal, 130 liter körüli szintre kellene mérsékelni 2030-ig. A WWF javaslata szerint ehhez országszerte minden háztartásban vízórát lenne célszerű felszerelni, és a lakosság szemléletformálására, képzésére is hangsúlyt kellene fektetni – tudósít a Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

A zöldek szerint mindezek hiányában a brit folyók egyharmadát a szinte teljes kiszáradás fenyegeti egy forró, száraz nyáron, amivel természetesen együtt járna a helyi élővilág pusztulása is. Különösen az ország déli és keleti részében található vízfolyások vannak veszélyben – figyelmeztetnek.

A WWF a háztartások mértéktartása mellett a közüzemek vízfogyasztásának korlátozását is sürgeti az érzékeny területeken. A zöldek szerint ehhez szükség lenne a többségükben az 1960-as években kiadott vízkiemelési kvóták újraszámítására, illetve visszavonására, mivel ezek naponta több mint 3 milliárd literrel több víz felhasználását engedélyezik, mint amennyit a természet fenntartható módon biztosítani tudna.
A jelentés szerint többek között azzal is spórolni lehetne, ha több tisztított szennyvizet használnának ivóvíz helyett az öntözéshez és más, nem közvetlenül fogyasztási célú vízfelhasználáshoz.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.