A britek szén-dioxidot alakítanának üzemanyaggá

Egy angol kutatási program olyan porózus anyagok előállítását tűzte ki célul, amelyek megkötik, majd más, üzemanyag gyártására felhasználható vegyületekké alakítják át a szén-dioxidot.

Az egész folyamat energiaszükségletét napelemek fedeznék.
A megvalósításon a Bathi, a Bristoli és a Nyugat-angliai Egyetem, valamint a Bristoli Robotika Laboratórium munkatársai  munkálkodnak. A kutatók azt remélik, hogy a porózus anyagokkal a jövőben gyárkéményeket lehetne szigetelni, megkötve a levegőben lévő szén-dioxidot, mérsékelve ezzel az éghajlatváltozás hatásait.
A probléma csupán annyi, hogy a jelenlegi folyamatoknál külön technológiát alkalmaznak a szén-dioxid tárolására és felhasználására – magyarázta Frank Marken a BBC News-nak (http://news.bbc.co.uk). A Bathi Egyetem nyugalmazott docense szerint a folyamatok kombinációjával növelni lehetne a hatékonyságot, minimalizálva a széndioxid-csökkentés energiaigényét.

A program egyik legnagyobb erénye, hogy a mikroorganizmusok természetes képességeit kiaknázva csökkentené a légköri szén-dioxid szintjét, ugyanakkor áramot vagy hidrogént termelne. Jelenleg azonban még nem létezik olyan technológia, amely nagy léptékben képes volna megkötni és feldolgozni a levegő szén-dioxidját.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.