A burgonya illata jókedvre derít

A sütőben sütött burgonya illata jókedvre deríti és boldogabbá teszi az embert, mert előhívja a kellemes emlékeket – állítja dr. Avinash Kant, a kaliforniai Berkeley egyetem kutató professzora, aki társszerzője egy érdekes tanulmánynak, amelyről a Daily Mail című londoni lap ír. (Aiolus News)

A cikkből kiderül, hogy a professzor és kollégái egy olyan kísérletet végeztek, amelyben minden résztvevő kapott egy azonos fajtájú burgonyát, amely kb. egy órán át sült. Arra a kérdésre,hogy mire gondolnak a burgonya láttán és főleg az illatát érezve, a többség ugyanazt a választ adta: az illat felidézte bennük a gyermekkor boldog emlékeit, a nagyszülőket, a meghitt családi étkezéseket, esetleg egy gyertyafényes vacsorát. Az élelmiszerek illata és azok felismerése az agy egyik bonyolult funkciója, amelyet a tudomány csak nemrég kezdett megismerni. Ebben az esetben az illatot, amely sülés közben keletkezik, tudat alatt ismeri fel az emlékezetűnk – mondta a professzor. Arra azonban figyelmeztet, hogy az illat csak akkor aktiválja a kellemes emlékeket és akkor javítja a kedélyt, ha a sütés megfelelő, azaz viszonylag magas, kb. 130-140 fokon történik.

Ez az úgynevezett „Maillard-effektus” vagyis az a kémiai reakció a proteinek aminosavai és a cukrok között, amely szemmel láthatóan is megjelenik az adott étel elbarnulásában. Ez a reakció nem korlátozódik a burgonyára, végbemegy minden olyan élelmiszerben, kenyérben, tortában, amiben cukor van. A húsok közül a sertés tartalmaz bőven cukrokat, más húsoknál, ahol ezek hiányoznak, a szakácsok csalogatják elő a finom ízt és illatot azzal, hogy mézzel kenik be, vagy gyümölcsöt adnak hozzá. Jó példa erre a narancsos kacsa.Louis Camille Maillard (1878 – 1936) francia orvos volt, aki a sejtmetabolizmussal foglalkozott és azt tanulmányozta, hogy az aminosavak hogyan reagálnak a sejtekben lévő cukrokra. Mellesleg egy másik franciának, bizonyos Marcel Proustnak a mandulás sütemény illata olyan életenergiákat indított el, hogy egy tízkötetes regény lett belőle Az eltűnt idő nyomában címmel…

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.