A cél 2020-ra 20 százalékkal csökkenteni az energiafelhasználást

Az Európai Bizottság (EB) tervei szerint az energiaszolgáltatóknak hamarosan gondoskodniuk kell majd arról, hogy a lakosság kevesebb földgázt és áramot fogyasszon, Brüsszel évente másfél százalékos csökkenést vár el – írta csütörtökön a Die Welt.

A német lap szerint Günther Oettinger energiaügyi biztos egyebek között a számlázási rendszer átalakítása révén ösztönözne takarékosságra. A brüsszeli javaslat alapján az áramszolgáltatóknak és a távhőszolgáltatóknak havonta, a gázszolgáltatóknak pedig minimum kéthavonta kell majd tájékoztatni a lakossági ügyfeleket a fogyasztásról. Az eddiginél sűrűbben és rendszeresen érkező számlák révén az ügyfelek pontos képet alkothatnak a fogyasztásukról, ami ösztönözheti a takarékosságot – érvel Brüsszel. Az EB az állami és önkormányzati szférát is spórolásra kényszerítené. Javaslata szerint 2014 januárjáig 3 százalékra – a jelenleginek a duplájára – kell emelni az uniós energiahatékonysági előírásoknak megfelelő középületek arányát. A közszférának minden egyéb területen is az energiatakarékosságra és -hatékonyságra kell törekednie, így például a járműbeszerezéseknél kizárólag a leginkább takarékos modellek közül lehetne választani.

 
A javaslatok egy új energiahatékonysági csomagból származnak. A bizottság a következő hónapokban terjeszti elő a teljes tervet, amelyből a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel (EP) folytatott egyeztetés után kötelező erejű szabályrendszer lehet. A csomag azt a már korábban kitűzött célt szolgálja, hogy a huszonhetek energiafogyasztása 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen 1990-hez képest. A bizottság attól tart, hogy a tagállamok törvényi kötelezettség hiányában elhanyagolják ezt a feladatot. Brüsszel ezért próbálkozik a célhoz vezető utat kikövező javaslattal, amelyet azonban több tagállam és az EP is bírál. “A tervekből egy túlburjánzó, bürokratikus ellenőrző rendszer képe bontakozik ki” – mondta a Die Weltnek Herbert Reul, az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának vezetője.

Ajánlott tartalom

Miért tiltják itthon az erkélynapelemeket?

Az elkövetkező időszakban tovább nőhet az erkélyre telepíthető napelemek iránti érdeklődés, pedig az ilyen rendszerek itthon nem használhatóak.