A cél 2020-ra 20 százalékkal csökkenteni az energiafelhasználást

Az Európai Bizottság (EB) tervei szerint az energiaszolgáltatóknak hamarosan gondoskodniuk kell majd arról, hogy a lakosság kevesebb földgázt és áramot fogyasszon, Brüsszel évente másfél százalékos csökkenést vár el – írta csütörtökön a Die Welt.

A német lap szerint Günther Oettinger energiaügyi biztos egyebek között a számlázási rendszer átalakítása révén ösztönözne takarékosságra. A brüsszeli javaslat alapján az áramszolgáltatóknak és a távhőszolgáltatóknak havonta, a gázszolgáltatóknak pedig minimum kéthavonta kell majd tájékoztatni a lakossági ügyfeleket a fogyasztásról. Az eddiginél sűrűbben és rendszeresen érkező számlák révén az ügyfelek pontos képet alkothatnak a fogyasztásukról, ami ösztönözheti a takarékosságot – érvel Brüsszel. Az EB az állami és önkormányzati szférát is spórolásra kényszerítené. Javaslata szerint 2014 januárjáig 3 százalékra – a jelenleginek a duplájára – kell emelni az uniós energiahatékonysági előírásoknak megfelelő középületek arányát. A közszférának minden egyéb területen is az energiatakarékosságra és -hatékonyságra kell törekednie, így például a járműbeszerezéseknél kizárólag a leginkább takarékos modellek közül lehetne választani.

 
A javaslatok egy új energiahatékonysági csomagból származnak. A bizottság a következő hónapokban terjeszti elő a teljes tervet, amelyből a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel (EP) folytatott egyeztetés után kötelező erejű szabályrendszer lehet. A csomag azt a már korábban kitűzött célt szolgálja, hogy a huszonhetek energiafogyasztása 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen 1990-hez képest. A bizottság attól tart, hogy a tagállamok törvényi kötelezettség hiányában elhanyagolják ezt a feladatot. Brüsszel ezért próbálkozik a célhoz vezető utat kikövező javaslattal, amelyet azonban több tagállam és az EP is bírál. “A tervekből egy túlburjánzó, bürokratikus ellenőrző rendszer képe bontakozik ki” – mondta a Die Weltnek Herbert Reul, az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának vezetője.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.