A cél továbbra is az atomenergia felhasználás fokozatos leépítése Belgiumban

elgium és a belga atomerőműveket üzemeltető francia Engie energiaszolgáltató megállapodott a Doel 4 és a Tihange 3 atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításáról – jelentette be Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter.

Az 1985-ben üzembe helyezett reaktorok az ország nukleáris energiakapacitásának 35 százalékát teszik ki. A belga kormány eredetileg azt tűzte ki célul, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően 2025-ig fokozatosan leépíti az ország atomenergia-felhasználását. Az európai energiapiac átszerveződése miatt azonban korábbi határozatát megváltoztatva a belga kormány tavaly márciusban a két legfiatalabb atomreaktor, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves, 2035-ig tartó meghosszabbításáról döntött. Az 1500 oldalas megállapodást mostanra véglegesítették és benyújtották a kormánynak. A szerződést a továbbiakban a belga államtanácsnak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd az Európai Bizottságnak is meg kell állapítani, hogy megfele-e az uniós versenyjogi szabályoknak. Tinne Van der Straeten a VRT belga televíziónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a jogalkotási folyamatot még a jövő júniusban tartandó parlamenti választások előtt sikerül lezárni.

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.