A C.I.A. a környezet után kémkedik

Környezetvédelmi kémkedés.

Csodálatos munkának hangzik. Kém műholdképek vizsgálatával és titkos találkozókat szervezni tudósokkal remek foglalkozás. Mi a helyzet a sarkvidékkel? Figyelünk titeket, esőerdők.
Amit most felvázoltam, az nem James Bond új, zöld ötlete, ez tényleg megtörténik. C.I.A. kémek és elismert környezetvédelmi tudósok világszerte együtt dolgoznak az éghajlatváltozás ellenőrzésén high-tech érzékeny eszközök (felderítő műholdak és más minősített érzékelők) segítségével.

A partnerkapcsolat gondolata sem új – még a Bush-kormány zárta le a kutatásokat évekkel ezelőtt, de most új aktákat nyitottak. A C.I.A. a rendelkezésére álló eszközöknek hála adatokat gyűjt, hogy megvizsgálja az éghajlatváltozás hatásait, mint például a sarki jég mozgásáról. A minősített képeket a rendszeres hírszerzés folyamán gyűjtik és továbbítják a tudósoknak, akik előzetesen már megkapták a titkos engedélyeiket.
A programmal kapcsolatban nagydolog, hogy gyakorlatilag ingyenes. A C.I.A. műholdjai és érzékelői már az égen gyűjtik a képeket, és semmit nem kell velük csinálni, mint elemezni a képeket. A kémek és a tudósok remélik, hogy nem csak azt lesznek képesek kitalálni, milyen hatások történnek, de meg is tudják jósolni a jövőbeli környezeti hatásokat.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.